Vis & water

Mijlpaal voor recreatieve visserij

3034
14 jun 2018

De plenaire vergadering van het Europees Parlement heeft op 12 juni met grote meerderheid een verslag aangenomen over de ‘stand van zaken van de recreatievisserij in de EU’. In het verslag wordt de Europese Commissie verzocht de rol van de recreatievisserij in het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) te evalueren om te zorgen voor een rechtvaardig en duurzaam visserijbeheer.

Het rapport, dat is voorbereid door Europarlementariër Norica Nicolai, geeft inzicht in o.a. de meest recente wetenschappelijke schattingen van het aantal recreatieve vissers en de economische impact van de sector: 10,5 miljard euro per jaar ter ondersteuning van 99.000 voltijd banen.

Beleidsaanbevelingen

Bovendien bevat het rapport een aantal belangrijke beleidsaanbevelingen en verzoeken. Zo wordt gepleit voor een duidelijke en uniforme definitie van de recreatievisserij op EU-niveau. Een ander verzoek in het rapport is, om de recreatieve zeevisserij op een passende manier in meerjarige beheersplannen te integreren – rekening houdend met de sociale en economische aspecten van de sector. Tot slot wordt in het verslag gepleit voor het verbeteren en verstrekken van regelmatige gegevens over de sector van de recreatieve zeevisserij. Zo ontstaat een duidelijker beeld van de vangsten en de economische prestaties van de sector in de tijd en dit voor meer visbestanden dan nu.

Het rapport werd door een ruime meerderheid van het Europees Parlement aangenomen.


Reactie EAA

De European Anglers Alliance (EAA) en de European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA) verwelkomen de stemming van het Parlement en bedanken de rapporteur, Europarlementslid Norica Nicolai, voor haar uitstekende werk. Fred Bloot, voorzitter van de EAA: "Het rapport is een belangrijke stap naar de broodnodige volledige en eerlijke erkenning van de recreatievisserijsector, op gelijke voet met commerciële visserij en aquacultuur op EU-niveau. Het rapport werd met een overweldigende meerderheid door het Parlement aangenomen. Dit geeft onze sector gewicht in de komende onderhandelingen over de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Een opname van de sector in het GVB zal bijdragen tot een verbetering van onze visserijmogelijkheden op zee en een beter inzicht geven in de sociaal-economische waarde van onze sector. Beter inzicht in onze sector betekent beter beleid, betere toegang en een beter gebruik van de publieke visbestanden.”

Lees hier het volledige rapport (Nederlandstalig). 


Fred Bloot, voorzitter EAA.


Luister hier enkele geluidsfragmenten van de zitting terug:
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide