Vis & water

Uitgezette stekelrog opgedoken op Twitter

3988
24 sep 2018

Op Twitter is voor het eerst een gemerkte stekelrog opgedoken die in de Westerschelde is uitgezet en in de Waddenzee is gevangen. De vis heeft na zijn vrijlating maar liefst 225 kilometer gezwommen.

De uitgezette vissen zijn onderdeel van een proefuitzet waarbij stekelroggen een tag meekrijgen. Daarmee willen de onderzoekers beter in kaart kunnen brengen waar de vissen verblijven, naartoe trekken én welke obstakels ze eventueel tegenkomen. Met die informatie zijn haaien en roggen beter te beschermen. Het project is een samenwerking van het WNF, Blue Linked, Dutch Shark Society en Sportvisserij Nederland.

Zwemkampioen: 225 kilometer

Michaël Laterveer, projectpartner en directeur van haaien- en roggenkweekcentrum Blue Linked, meldt dat de exacte locatie van de rog nog niet bekend is. "Aan het merkje kan ik wel zien dat de rog is geboren op 9 mei 2016 en op een leeftijd van 1,5 jaar uitgezet. Dit dier heeft maar liefst 225 km afgelegd in de 285 dagen na het uitzetten, om in de Waddenzee weer op te duiken."


Een gemerkte rog wordt vrijgelaten

Kweken en uitzetten

Stekelroggen zijn relatief eenvoudig te kweken en in de Noordzee niet ernstig bedreigd. In een later stadium moet blijken of het kweken en uitzetten van sterker bedreigde soorten nuttig is. In totaal zwemmen in de Noordzee maar liefst 220 verschillende soorten vissen, waaronder negen haaiensoorten en negen soorten roggen. Maar met sommige van die populaties haaien en roggen gaat het niet goed.Meld ook je vangst! 

Wil jij ook meehelpen aan het roggenproject van het WNF? Zet een gemerkte rog dan zo snel mogelijk levend terug, meld je vangst net als Peter op Sharkray.eu en ontvang een beloning. Met je melding zorg je er mede voor dat haaien- en roggenpopulaties in de Noordzee zich weer kunnen herstellen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.