Vis & water

Verlaagde vangstadviezen kabeljauw

3683
15 jul 2019

Sportvisserij Nederland krijgt regelmatig de vraag gesteld waar de kabeljauw is gebleven. De wetenschap geeft daarop een steeds duidelijker antwoord: de vis verdwijnt.

Het gaat helaas niet goed met de kabeljauw. Waar het verleden jaar vooral de zuidelijke Noordzee was waar we het moesten stellen met een armoedig kabeljauwbestand, is de malaise inmiddels ook tot de Schotse, Ierse, Deense en (zuidelijke) Noorse wateren doorgedrongen. Tegelijkertijd is ook de Oostzeekabeljauw er volgens de wetenschappers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) slecht aan toe.

Verlaagde vangstadviezen

De wetenschap zegt niet precies te weten wat er aan de hand is. De snelle opwarming van de ondiepe zuidelijke Noordzee heeft in elk geval niet geholpen om deze koudwatersoort voor onze wateren te behouden. Het ICES vangstadvies voor 2020 voor kabeljauw ligt zelfs 63 % lager dan het voorgaande advies. Voor het Kattegat geldt zelfs een nul-advies. Dit geeft onverbloemd weer hoe groot de problemen zijn.


De ontwikkeling van de hoeveelheid kabeljauw in de Noordzeeregio op basis van vangsten 
in het 1e (links) en 3e kwartaal. In het groen, onze (zuidelijke) Noordzee.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.