Vis & water

Nieuws over exoten

5011
28 apr 2020

De meeste sportvissers hebben al eens kennis gemaakt met de zwartbekgrondel of een andere uitheemse grondel. Een nieuwe grondel staat 'voor de deur': de naakthalsgrondel. Hij is nu nog niet aangetroffen in Nederland, maar als je hem vangt is belangrijk de vangst snel te melden. In de nieuwsbrief "Kijk op Exoten nr 30" wordt verder ingegaan op deze grondel en komen ook de goudvis en de risico's van los laten van goudvissen aan bod.

Naast de Pontische stroomgrondel, zwartbekgrondel, marmergrondel en de kesslers grondel is de kans groot dat ook de naakthalsgrondel via de Rijn ons land zal bereiken. Mark Groen en Frank Spikmans van RAVON schreven in de nieuwsbrief Kijk op Exoten een interessante bijdrage over deze vis waarin ze o.a. vertellen hoe je hem kunt herkennen, waar de vissen nu al zijn waargenomen en hoe ze verwachten dat ze Nederland zullen bereiken. 

Signalerende rol van sportvissers


Sportvissers hebben een belangrijke rol in het signaleren van deze nieuwkomers. Heb je een naakthalsgrondel gevangen of twijfel je of het er een is? Mail dan naar info@mijnvismaat.nl


RAVON heeft niet de illusie deze soort en de verspreiding ervan helemaal tegen te kunnen houden, maar ieder waarneming draagt wel bij aan een goed beeld van de verspreiding van deze soort. Daarnaast kunnen bepaalde gebieden zodanig ingericht worden dat inheemse soorten minder last ondervinden van de uitheemse soorten. 


Herkenning van de naakthalsgrondel (Bron: tekening: Paul Veenvliet; foto: Michael Haertl).

Goudvissen 

Afgelopen jaren is de goudvis veel in het nieuws geweest. Diverse keren zijn er goudvissen losgelaten in het wild en is er ook ingegrepen om de dieren terug te vangen. Er werd gedreigd met dwangsommen en in de media werd er met onbegrip op gereageerd. Goudvissen horen hier niet thuis in het wild, maar waarom al die commotie over een paar goudvissen? Wat zijn de risico's van deze mooi geleurde vissen?

Oorspronkelijk komt de goudvis voor in Azië. In Nederland kan de soort concurreren met inheemse soorten. Bovendien kunnen goudvissen vele soorten ziektes met zich mee brengen. Meer over de goudvis en de risico's van loslaten van goudvissen lees je in de Exoten Nieuwsbrief nr 30.  


Mooi maar niet zonder risico

Sportvisserij Nederland wil benadrukken dat het overzetten of uitzetten van uitheemse soorten schadelijke gevlogen kan hebben voor de natuur en verzoekt alle sportvissers om dit niet te doen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.