Vis & water

Loodvrij vissen in Rivierenland

4450
04 jun 2020

Hengelsportvereniging De Snoek uit het Gelderse Gendt (vlakbij Nijmegen) is dit voorjaar gestart om loodvrij vissen in haar viswateren te stimuleren. Daarmee zet de vereniging een belangrijke stap naar een loodvrije sportvisserij in het beheergebied van Waterschap Rivierenland.

Met deze campagne draagt de vereniging bij aan de Green Deal Sportvisserij Loodvrij, waarin Sportvisserij Nederland samen met de Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Dibevo en Natuurmonumenten werkt aan het stoppen van het loodgebruik in de sportvisserij. In samenwerking met Sportvisserij Nederland en Hengelsport Federatie Midden Nederland zijn borden over loodvrij vissen geplaatst bij twee van de belangrijkste verenigingswateren (de Kanovijver en het Zwembad), waar onder meer gevist wordt op karper en met voerkorfjes op witvis – disciplines waarvoor prima loodvervangers verkrijgbaar zijn.


In samenwerking met Sportvisserij Nederland en Hengelsport Federatie Midden Nederland zijn borden over loodvrij vissen geplaatst.

Ook via haar website, met posters in het clubgebouw en met flyers bij evenementen informeert de vereniging sportvissers. “Lood is vervuilend en ongezond voor mens en dier dus als vereniging willen we daar zo snel mogelijk vanaf, vooral voor de jeugd en toekomstige generatie”, aldus Jo Rensen, voorzitter van HSV De Snoek. 

Inruilactie jeugd

In samenwerking met Hengelsport Huissen, dé hengelsportwinkel in de regio, is HSV De Snoek ook een inruilactie gestart. Jeugdleden kunnen in de winkel gratis hun loden voerkorfjes inruilen voor een milieuvriendelijk en loodvrij alternatief. Een vervangend product is doorgaans snel gevonden, want Hengelsport Huissen heeft een ruime sortering aan loodvervangers beschikbaar.

Groeiend aanbod Milieuvriendelijke loodvervangers zijn gemaakt van onder meer staal, steen, beton, glas en wolfraam (tungsten). Producten van deze materialen zijn beduidend minder slecht voor de waterkwaliteit en de volksgezondheid dan lood. Omdat in heel Nederland het aanbod aan loodvervangers groeit en de verkrijgbaarheid in hengelsportwinkels toeneemt, wordt het voor sportvissers steeds makkelijker om een milieuvriendelijk alternatief te kiezen.


Loodvrije voerkorfjes.

Steun van waterschap

Het initiatief van HSV De Snoek krijgt steun van Waterschap Rivierenland, die de betreffende viswateren in haar beheergebied heeft. “Als waterschap zijn we verantwoordelijk voor een goede waterkwaliteit van het oppervlaktewater en daar hoort lood niet in thuis”, aldus Heemraad Matthieu Gremmen. “We zijn dan ook blij met deze eerste loodvrije viswateren binnen ons beheergebied. Samen met de hengelsportfederaties en lokale hengelsportverenigingen zullen we ons de komende jaren inzetten om het loodverlies in de hengelsport verder terug te dringen.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.