Vis & water

Forellen in het Lauwersmeer uitgezet (video)

5730
18 feb 2021

Eerder deze maand is er in het kader van het project Vissen voor Verbinding, maar liefst 800 kilo forel in het Lauwersmeer uitgezet. De vissen zijn losgelaten nabij gemaal Robbengat waar ze zich momenteel dan ook prima laten vangen.

Foto; Henk Mensinga (Sportvisserij Groningen Drenthe) met een forel

Met de vliegenlat voorzien van een streamertje of een - met een lepeltje beaasde – spinhengel, geven je een goede kans tot het vangen van een fraaie forel. Het spreekt voor zich, dat elke forel na vangst teruggezet dient te worden.

Het uitzetten van forel in het Lauwersmeer wordt jaarlijks gedaan en voornamelijk in de periode na de uitzet, wordt deze prachtige sportvis regelmatig gevangen. De komende jaren zullen de uitzettingen blijven plaatsvinden waarbij ook het trekgedrag van de vissen gemonitord zal worden.

Project Vissen voor verbinding

 
Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. De terugkeer van de iconische trekvis de zeeforel staat centraal.

Tegelijkertijd versterkt het project de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor sportvisserij en daarmee de regionale economie.

Video’s


Mooie beelden waarin Henk Mensinga en Tamme Smit twee forellen weten te vangen zie je hier:Vorig jaar hebben Marcus de Boer (Sportvisserij Nederland) en Tamme Smit (Sportvisserij Fryslân) een leuke vlog gemaakt over het zeeforelvissen in het Lauwersmeer. Deze vlog vind je hier:
Oproep!


We zijn heel erg benieuwd naar de zeeforel-vangsten in het Lauwersmeer. Heb jij er één of meerdere gevangen? Laat ons via info@zeeforel.nl weten waar, wanneer en hoe je deze gevangen hebt.
 
Een ieder die ons een mooie vangst toestuurt ontvangt een unieke muts of pet. Geef bij je melding aan welke je wil hebben: Sportvisserij Fryslân muts, Sportvisserij Groningen Drenthe pet of Sportvisserij Nederland pet

Meer informatie over het project Vissen voor Verbinding, vind je op www.vissenvoorverbinding.nl
Gerelateerde berichten
18 jul 2020 Herintroductie vissoorten: haaien, zeeforel, steur en elft 3693 Jaarlijks wordt door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd in heel Nederland, vanaf de Geul tot het Lauwersmeer en in de Noordzee. Dit varieert van kleine onderzoeken en adviezen voor wateren van hengelsportverenigingen tot onderzoeken in provinciale en rijkswateren in samenwerking met water- en natuurbeheerders. 31 mrt 2020 Zeeforel uitgezet in Lauwersmeer en Drentse beken 5270 Afgelopen weekend zijn in het kader van het project Vissen voor Verbinding duizenden zeeforellen uitgezet. In Drentse beken werden jonge zeeforellen (smolts) en broed uitgezet, in het Lauwersmeer werden 1.000 volwassen zeeforellen losgelaten. 17 dec 2019 Environmental DNA (eDNA) 3606 “Zijn jullie aan het testen of het water wel schoon is?”, horen onderzoekers van Sportvisserij Nederland vaak als ze aan de waterkant een plastic zakje met water vullen. Als we uitleggen dat we aan de hand van DNA kunnen zien welke vissoorten in een water zwemmen, zijn mensen vaak verbaasd. Toch is dit mogelijk met eDNA (environmental DNA). 05 dec 2019 Vis moet zwemmen: heen en weer door het Lauwersmeer (verhalenavond) 3468 Vis zwemt, dat weet iedereen. Maar wist je ook dat trekvissen grote afstanden moeten zwemmen om zich voort te planten en de vispopulatie gezond te houden? De tocht van kleine beekjes, via het Lauwersmeer en vervolgens naar de Waddenzee, is voor veel vissoorten een belangrijke route. 10 nov 2019 Vissen voor Verbinding: boost voor sportvisserij in het Noorden 3412 Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. De terugkeer van de iconische trekvis de zeeforel staat centraal. Tegelijkertijd versterkt het de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor sportvisserij en daarmee de regionale economie.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.