Vis & water

150 gezenderde zeeforellen uitgezet (video)

3827
08 apr 2021

Gisteren werden zo'n 150 gezenderde zeeforellen uitgezet in het Peizerdiep. Onderzoekers van Sportvisserij Nederland en Van Hall Larenstein volgen deze trekvissen nauwgezet totdat ze via het Lauwersmeer naar de Waddenzee zwemmen. De grote vraag: is de trekroute passeerbaar voor deze iconische vissoort?

Van Drenthe tot aan ‘t Wad

 
Langs de route zijn op verschillende locaties ontvangers geplaatst die de gezenderde vissen detecteren als ze langs zwemmen. In de afgelopen jaren is er fors geïnvesteerd om alle obstakels zoals sluizen, stuwen en gemalen in deze route passeerbaar te maken voor vis.

Het is spannend om te zien of al deze investeringen voldoende zijn voor de zeeforel om z’n natuurlijke trekroute naar de Waddenzee weer te volgen.

Klik op onderstaande afbeelding om de reportage op RTV Drenthe te bekijken:

 

Verbinding

 
Jan Kamman, ecoloog en hoofd onderzoek van Sportvisserij Nederland: ‘Uitgangspunt van het project Vissen voor Verbinding is systeemherstel. Voor de natuur moeten er geen grenzen zijn. De Waddenzee kan ecologisch niet goed functioneren zonder verbinding met het binnenwater en de beken kunnen niet functioneren zonder verbinding met het Lauwersmeer en de Waddenzee.

Het mooie van dit project is dat de verbinding op allerlei vlakken wordt gemaakt: verbindingen tussen mensen, organisaties, onderwijs, ecologie en economie. Dat levert veel extra kennis en kunde op. Daar wordt iedereen en de natuur beter van.’


Foto: RTV Drenthe/Marc Ringenier. Marcus de Boer van Sportvisserij Nederland zet een chip in een van de forellen.

Over Vissen voor Verbinding

 
Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. Een initiatief van een brede coalitie van beheerders, overheden en natuurbeschermingsorganisaties.

De terugkeer van de iconische trekvis de zeeforel staat centraal. Maar ook andere vissoorten profiteren, zoals de paling, winde en stekelbaars. Tegelijkertijd versterkt het project de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor sportvisserij en daarmee de regionale economie.
Lees ook:


Gerelateerde berichten
31 mrt 2021 Vissenzender met een verhaal 2462 Als onderdeel van het project Vissen voor Verbinding worden sinds dit jaar in het Drentse Peizerdiep windes gevangen en van een inwendige zender voorzien. In de buik van één van die vissen deden onderzoekers van Sportvisserij Nederland onlangs een bijzondere vondst. 18 feb 2021 Forellen in het Lauwersmeer uitgezet (video) 5596 Eerder deze maand is er in het kader van het project Vissen voor Verbinding, maar liefst 800 kilo forel in het Lauwersmeer uitgezet. De vissen zijn losgelaten nabij gemaal Robbengat waar ze zich momenteel dan ook prima laten vangen. 29 sep 2020 Onderzoeken Sportvisserij Nederland op TV (video) 2934 Diverse vismigratie-onderzoeken van Sportvisserij Nederland kregen afgelopen weekend aandacht op televisie. Omroep Gelderland en Vroege Vogels zoomden in op visserijkundig onderzoek aan de Overijsselse Vecht en de Waal. 18 jul 2020 Herintroductie vissoorten: haaien, zeeforel, steur en elft 3576 Jaarlijks wordt door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd in heel Nederland, vanaf de Geul tot het Lauwersmeer en in de Noordzee. Dit varieert van kleine onderzoeken en adviezen voor wateren van hengelsportverenigingen tot onderzoeken in provinciale en rijkswateren in samenwerking met water- en natuurbeheerders. 31 mrt 2020 Zeeforel uitgezet in Lauwersmeer en Drentse beken 5170 Afgelopen weekend zijn in het kader van het project Vissen voor Verbinding duizenden zeeforellen uitgezet. In Drentse beken werden jonge zeeforellen (smolts) en broed uitgezet, in het Lauwersmeer werden 1.000 volwassen zeeforellen losgelaten. 05 dec 2019 Vis moet zwemmen: heen en weer door het Lauwersmeer (verhalenavond) 3389 Vis zwemt, dat weet iedereen. Maar wist je ook dat trekvissen grote afstanden moeten zwemmen om zich voort te planten en de vispopulatie gezond te houden? De tocht van kleine beekjes, via het Lauwersmeer en vervolgens naar de Waddenzee, is voor veel vissoorten een belangrijke route. 10 nov 2019 Vissen voor Verbinding: boost voor sportvisserij in het Noorden 3334 Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. De terugkeer van de iconische trekvis de zeeforel staat centraal. Tegelijkertijd versterkt het de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor sportvisserij en daarmee de regionale economie.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.