Vis & water

Invictus Games: vissen voor verwerking

1909
18 mei 2022

Het Haagse Zuiderpark was van 16 tot 22 april het decor van de Invictus Games. Op deze vijfde editie van dit bijzondere sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen gaf Sportvisserij Nederland samen met hengelsportvereniging GHV - Groene Hart acte de présence.

De Invictus Games is een internationaal sportevenement dat de kracht van sport gebruikt om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen en gediend hebben.
 
Bijzondere aandacht was er voor veteranen die kampen met PTSS en stress gerelateerde klachten die zij tijdens hun werk hebben opgelopen. Sportvisserij Nederland had een stand op de Invictus Games om deelnemers, bezoekers en beleidsmakers te informeren over de positieve effecten van de hengelsport op stressklachten. Het in de natuur zijn, de camouflage kleding, het zoeken van een moment van rust – het is veteranen op het lijf geschreven.


 

Bijzondere ervaring

 
Op het Invictus Games terrein was er voor de atleten en hun begeleiders de mogelijkheid om een moment van rust te pakken door een hengel uit te werpen. Hengelsportvereniging GHV - Groene Hart was iedere dag aanwezig met een team van vrijwilligers om geïnteresseerden te begeleiden.

Het was een bijzondere ervaring voor zowel de deelnemers als de vrijwilligers. Een die zeker een vervolg gaat krijgen, want er zijn tal van mooie verbindingen ontstaan waarbij de georganiseerde hengelsport op een laagdrempelige manier kan bijdragen aan de zorg en ondersteuning voor veteranen die het nodig hebben.
Gerelateerde berichten
04 mei 2022 Therapie aan de waterkant 2387 De waterkant is een uitgelezen plek om je hart te luchten – helemaal in combinatie met een hengel en óók voor de gesprekken die systeemtherapeut Stefan Slechten voert met gezinnen die soms heftige dingen hebben meegemaakt. “Sportvissen heeft de potentie om mensen bij elkaar te brengen.” 25 feb 2022 Vissen als therapie - Tackling Minds 4252 Geen medicijnen nemen, maar gaan vissen. Dat is de essentie van het Engelse Tackling Minds. David Lyons richtte deze nonprofitorganisatie begin 2020 op nadat hij zelf een alcoholverslaving, angststoornis en depressie overwon dankzij de hengelsport. Inmiddels adviseert de Britse gezondheidsraad huisartsen om vistherapie voor te schrijven in plaats van medicatie. 06 sep 2021 Viswedstrijd in PI Veenhuizen bekrachtigt bijzondere samenwerking 3140 In Veenhuizen vond zaterdag een bijzondere viswedstrijd plaats op een bijzondere plek. Binnen de hekken van de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen gooiden drie teams een hengeltje uit. Met de viswedstrijd werd de samenwerking tussen PI Veenhuizen, Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Groningen Drenthe, Hengelsportvereniging Veenhuizen en Harkboot.nl bekrachtigd. 26 apr 2021 Healing waters - veteranen helpen via sportvissen 2639 Veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) helpen door middel van het sportvissen. Dat is de essentie van het project Healing Waters. Oud-marinier en gepassioneerd vliegvisser Theo Bakelaar (74) licht de helende werking van de hengelsport toe. 29 jun 2018 Vissen is gezond 8372 "Ga toch vissen, adviseert de dokter". Regelmatig berichten media dat Nederlanders te weinig bewegen en dat dit gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Vooral een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve klachten scoren hoog. Sportvissen blijkt een goede remedie. 17 mrt 2016 Getraumatiseerde veteranen gaan vissen op het Paterswoldsemeer 5758 Een groep veteranen met PTSS gaat vrijdag bij wijze van therapie vissen op het Paterswoldsemeer.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.