Vis & water

Vrijwilliger van de maand: Sieds de Boer

1440
19 apr 2023

Vanaf zijn jeugd is Sieds de Boer (56) gegrepen door het sportvissen. Het begon met witvisavonturen samen met zijn vader; steevast op zaterdagochtend in de Noord-Hollandse polder. Hij verbreedde zijn blik en ging onder meer roofvissen. Circa vijf jaar geleden kwam de Boer tijdens een familievakantie in Schotland in aanraking met het vliegvissen. “Een local nam me mee, een Loch op. Dat opende mijn ogen en daarna maakte ik me de beginselen van het vliegvissen snel eigen. Toen wist ik één ding zeker: met deze techniek moeten meer sportvissers kennismaken.”

Stoffig imago

Na een tijdje merkte De Boer dat het stoffige imago niet overeenkwam met hoe hij deze tak van hengelsport beleeft. “Dat gaf me een extra zetje om in 2019 de Vereniging voor Nederlandse Vliegvissers (VNV) te benaderen. Toen heb ik uitgelegd dat ik graag mijn bijdrage wilde leveren aan het oppoetsen van de uitstraling van het vliegvissen: een modernisering via een crossmediale aanpak.” Daar heeft hij vanuit zijn werk de nodige ervaring mee: De Boer zit in het managementteam van een creatief bureau dat klanten middels design helpt om hun doelstelling te bereiken. Sindsdien probeert hij als bestuurslid van de VNV deze visie vorm te geven.

Modernisering

Het is voor De Boer een uitdaging dingen te maken die er goed uitzien en zo mensen te inspireren. Aan vliegvissen kleven veel vooroordelen die weggenomen moeten worden, meent de Noord-Hollander. “Het beeld van vliegvissen is dat nogal exclusief is. Maar in Nederland is vliegvissen juist heel inclusief. Neem bijvoorbeeld het prijskaartje: een setje hoef niet veel te kosten. Ik denk dat de hedendaagse statische karpervisser flink wat meer geld uitgeeft aan zijn hobby dan de gemiddelde vliegvisser.”

Populairder

In essentie wil de Boer dat de VNV floreert. “De passie voor de hobby delen met andere mensen staat daarom centraal, maar wel op een moderne manier. De Vistechnische Dienst laat bijvoorbeeld in meerdere video’s zien hoe spannend vliegvissen is en dat niet alleen oude mannetjes dit doen. Daarnaast kan vliegvissen dressuur doorbreken en daarmee effectiever zijn dan conventionele vistechnieken”. De VNV werkt onder meer samen met Sportvisserij Nederland, bijvoorbeeld door via het platform Vissen Doe Je Zo de vliegvisserij bereikbaarder en populairder te maken. “Dit jaar gaan we ook beginnen met gratis werpclinics. Hiervoor gaan we binnenkort speciaal een campagne lanceren.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.