Vrijwilliger van de maand: Pim Stobbe 'familietraditie'

1434
23 feb 2023

Op een zomerse woensdagavond zo’n jaar of vijf geleden rolde Pim Stobbe (32) het vrijwilligerswerk in. “In de zomermaanden organiseert HSV Ons Genoegen uit Wierden een viscursus in combinatie met onderlinge wedstrijdjes voor jeugdige vissertjes. Die zijn gratis en je hoeft ook geen lid te zijn van de vereniging. Daar komt best wat jeugd op af, dus vroegen ze of ik als visfanaat een keer wilde komen helpen om te assisteren. Wat uitleg geven, dobbertjes uitpeilen en dat soort werk. Het is hartstikke mooi om die kids op weg te helpen en ze verantwoord te leren vissen.”

Jeugdbestuur

Eén keer werd een paar keer en zo belandde Stobbe haast als vanzelf in het jeugdbestuur. “Met een groepje van vijf à zes man plannen en verzorgen we de activiteiten die de vereniging voor de jeugd op touw zet. Dat is prima te doen en heel gezellig – een kameraad van mij is er onlangs ook bij gekomen.” Bovendien kost het vrijwilligerswerk niet al te gek veel vrije tijd. “We hebben maandelijks een vergadering en in mei en juni zit je acht woensdagavonden aan het water. De piek van het werk zit dus in het voorjaar en de zomer, maar dan ben ik sowieso al veel aan de waterkant te vinden. Het is qua tijd die je eraan kwijt bent dus goed te behappen.”

Passie volgen

Stobbe kent leeftijdsgenoten die ook actief zijn als vrijwilliger voor een vereniging, maar die doen dat doorgaans bij de lokale voetbalclub. “Sportvissen is echter de hobby waar mijn hart ligt: genieten van het buitenleven en lekker tot rust komen aan de waterkant. Dat is wat bij me past, dus ik heb mijn passie gevolgd en ben ik als vrijwilliger actief geworden in de hengelsport. Het vrijwilligerswerk is feitelijk een uitvloeisel van mijn eigen hobby”, zegt de karpervisser die in de zomer steevast deelneemt aan de witviscompetitie en ’s winters ook graag mag snoeken. En wellicht is het hem tevens met de paplepel ingegoten: zijn vader, moeder en opa vissen ook én zijn alle drie actief geweest bij de hengelsportvereniging. “Ik zet de familietraditie voort”, lacht Stobbe.

‘Promotie’ gemaakt

Daarbij heeft hij in dit traject onlangs ook ‘promotie’ gemaakt. “Sinds begin 2022 loop ik mee met het hoofdbestuur van HSV Ons Genoegen. Door dit spreekwoordelijke kijkje in de keuken word ik langzaam klaargestoomd voor het echte bestuurswerk. Dat doe ik overigens samen met drie andere jonge gasten van mijn leeftijd. Het huidige bestuur is zich er namelijk van bewust dat het een keer moet gaan verjongen om de toekomst van de vereniging op de lange termijn veilig te stellen, dus zorgen ze ervoor dat ze het stokje tijdig en goed voorbereid doorgeven aan de jonge generatie. Regeren is immers vooruitzien.”
Gerelateerde berichten
18 jan 2023 Vrijwilliger van de maand: Jan van der Werf 1734 Het begon meer dan tien geleden met een keertje meelopen met een wedstrijdcontroleur. Daarna werd hij zelf controleur bij wedstrijden, nam hij zitting in de jeugdcommissie van Sportvisserij Fryslân, werd hij actief als VISmeester, hielp hij bij de ZomerVISkaravaan, voegde hij zich bij het calamiteitenteam van de federatie, ging hij voor diezelfde organisatie aan de slag als controleur én startte hij als Samen VISsen coach. Dat Jan van der Werf (71) uit Lemmer onlangs de ‘Vrijwilliger van het jaar Bokaal’ kreeg uitgereikt door voorzitter Obe Veldman van Sportvisserij Fryslân, was niet meer dan logisch. 27 sep 2022 Vrijwilliger van de maand: Marco Gabriëls 2435 Na meer dan vijfentwintig operaties besloten de artsen tien jaar geleden om de rug van Marco Gabriëls (54) op drie niveaus vast te zetten. Het gevolg was dat hij niet meer kon bukken en volledig werd afgekeurd. “Dat ik niet meer kon werken was één, maar die helse pijn was pas écht een ramp. De dokters zagen geen andere uitweg dan de dosis pijnstillers gaandeweg te verhogen van één naar maar liefst vijftien exemplaren per dag.” Na twee jaar lang met gigantisch veel pijn en haast uitzichtloos op de bank te hebben doorgebracht, was Gabriëls zo depressief en uitgeblust dat hij serieus overwoog om uit het leven te stappen. 29 jul 2022 Vrijwilliger van de maand Henny Wiekenkamp - 'Bindende factor' 1722 Een jaar of zeven geleden kwam Henny Wiekenkamp (70) aangezeild bij HSV De Snoek in Harderwijk. “Na een lange vaartocht was ik op zoek naar een ligplaats voor mijn sloepje. Mijn oog viel op een plek in de botenhaven van De Snoek, maar om daarvoor in aanmerking te komen moest je wel lid zijn van de vereniging.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.