Vis & water

MijnVISmaat foto van de maand: karper

1741
23 nov 2023

In augustus ging Alex Groothuis met het hele gezin nabij Delfzijl op karper vissen. Voor zijn vrouw Nina had hij een MeeVIStoestemming aangevraagd omdat zij voor het eerst zelfstandig een karper wilde vangen. Dochters Livine (9) en Leanne (3) waren benieuwd of hun moeder een grote vis de baas kon.

Bron: Hét VISblad nr 10 2023

Alex koos voor een niet al te groot water met flinke karpers. “Daar groeien geen waterplanten, dus mocht Nina een karper haken dan kon ze de vis drillen zonder het risico dat die zich vast zou zwemmen.” Bij deze ideale omstandigheden waren de baggerwerkzaamheden wel een puntje van aandacht. “Dat gaf een hoop kabaal, dus daar zijn we zover mogelijk vandaan gaan zitten. Ook met het idee dat de karpers zich in het rustige deel van het water zouden verzamelen.”

Karpersnoekzak

Op aanraden van haar man gebruikte Nina als aas een sterk ruikende knoflookboilie (15 mm). Die werd verstopt in een PVA-zakje met daarin vier boilies en wat boiliekruim, zodat er wat voer bij het haakaas lag om de karper te lokken. “Bijkomend voordeel is dat je dit pakketje vrijwel niet in de knoop kunt gooien”, zegt Nina. De boel plofte in de buurt van een overhangende boom in het water en daarna begon het wachten. “Dat was spannend, want bij een aanbeet zou ik aan de bak moeten.”

Powervrouw

Lang hoefde ze niet te wachten, want na twintig minuten begon de beetmelder te piepen. “In het begin had ik geen controle over de vis. Die was zo sterk dat ik me afvroeg of ik hem wel binnen kon halen. De spieren in mijn armen begonnen ook al een beetje te verzuren.” Gaandeweg kreeg ze meer grip op de situatie en toen de karper vlakbij de kant was, schepte Alex deze vakkundig. Toen de vangst op de natte onthaakmat lag kon Nina een vreugdekreet niet onderdrukken. “Het was me gelukt, dat voelde echt goed”, zegt ze enthousiast. De kids waren zichtbaar trots en gingen samen met mama op de foto.

Ieder nadeel...

Na dit eerste succes besloten ze dat Alex verder zou vissen, zodat Nina even kon bijkomen van haar avontuur. “De stek bleef productief, want ik ving nog een mooie karper en twee brasems. En dat in slechts drie uur”, blikt Alex terug op een succesvolle familiedag. “Wellicht dat de karpers zijn gevlucht voor de baggerwerkzaamheden en er zich daardoor veel vis verzamelde in de sector waar wij zaten? Ieder nadeel heeft zo zijn voordeel”, sluit Alex af indachtig de wijze woorden van Johan Cruijff.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.