Landelijke controledagen 2016

5402
09 jul 2016

In het weekend van 11 en 12 juni vonden in heel Nederland de Landelijke Controledagen plaats. Deze gezamenlijke actie van de georganiseerde hengelsport is niet alleen bedoeld om te controleren op het bezit van de juiste visdocumenten (VISpas), maar ook als contactmoment met de sportvisser om voorlichting te geven over de visserijregels.

De Landelijke Controledagen zijn een gezamenlijke actie van de verenigingscontroleurs (controleurs sportvisserij), buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de georganiseerde hengelsportsport en groene netwerken – zoals de Regionale Milieuteams, politie, AID, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De insteek van het controleweekend was preventieve controle en ambassadeurschap.

Zo werd dit contactmoment ook gebruikt voor voorlichting over de visdocumenten: welke VISpas heb ik nodig, wat mag ik ermee, hoe werkt de MeeVIStoestemming, welke mogelijkheden biedt de digitale toestemming (VISplanner) en wat zijn de voordelen zijn van het lidmaatschap van een hengelsportverenging!

Zuidwest Nederland


In het werkgebied van Sportvisserij Zuidwest Nederland waren federatieve BOA’s en controleurs Sportvisserij zeer actief. Hierbij werden ook de controleboten van de federatie ingezet. Op in totaal 910 controleerde sportvissers zijn er 68 waarschuwingen uitgedeeld en is 54 keer een proces-verbaal opgemaakt. De meeste sportvissers hadden hun papieren dus prima in orde, visten volgens de visserijregels en ontvingen daarom een leuk gadget.

Midden Nederland


In het werkgebied van Hengelsportfederatie Midden Nederland werden door verenigingscontroleurs en BOA’s in totaal 285 sportvissers gecontroleerd op en langs het water. Daarbij werden naast 16 waarschuwingen slechts 5 personen bekeurd. Dit omdat zij niet in het bezit waren van de juiste papieren of niet visten conform de voorwaarden Gebruik VISpas.

Oost-Nederland


In het werkgebied van Sportvisserij Oost-Nederland werden 750 sportvissers gecontroleerd door de BOA’s en controleurs sportvisserij van Sportvisserij Oost-Nederland. Naast 55 waarschuwingen – voornamelijk wegens het niet kunnen tonen van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren – zijn slechts 3 processen-verbaal opgemaakt (onder andere het vissen met meer hengels dan toegestaan, het stoken van een vuurtje en het vissen in de nabijheid van een vispassage).

Ook in Oost-Nederland waren dus veruit de meeste gecontroleerde sportvissers in het bezit van een geldige VISpas en als beloning ontvingen zij een leuk gadget!

MidWest Nederland


In het grote werkgebied van Sportvisserij MidWest Nederland vertrokken BOA’s, verenigingscontroleurs en politie om zowel vanaf de kant als op het water te controleren.

Naast de controles langs het water in o.a. Almere, Lelystad, Soest, Alkmaar en Zaanstad waren BOA’s ook te vinden op het Gooimeer en Eemmeer. In totaal werden er 235 sportvissers gecontroleerd. Er zijn slechts 4 bekeuringen uitgeschreven voor het niet in bezit hebben van de VISpas. Daarnaast zijn 12 waarschuwingen uitgereikt voor het niet kunnen tonen van de Gezamenlijke Lijst van Viswateren of VISplanner.

Fryslân


In de provincie Friesland zijn door de controleurs in samenwerking met een BOA van Sportvisserij Fryslân en een stagiaire van de ROC Friese Poort op grote hengelsportcontroles uitgevoerd.

In totaal zijn 176 sportvissers gecontroleerd, waarvan 5 personen niet in het bezit waren van een VISpas (en de behorende Gezamenlijke Lijst van Viswateren ) of konden deze niet direct tonen. Twee van hen hebben direct de VISpas gekocht, de andere drie zijn op aanwijzing van de controleur gestopt met vissen. Ook drie personen die visten met een Kleine VISpas in een water waar een VISpas vereist is, zijn gestopt met vissen. Verder zijn diverse jeugdige sportvissers gecontroleerd. Waar nodig kregen deze een gratis jeugdvergunning en een sticker van de controleur.

Registratiesysteem


Deze controlemomenten zijn door de verenigingscontroleurs vastgelegd in het Registratiesysteem voor Controleurs Sportvisserij (RCS). Uit die registraties blijkt o.a. dat steeds meer sportvissers in het bezit zijn van de juiste VISpas en op de hoogte zijn van de voorwaarden Gebruik VISpas. De Landelijke Controledagen zijn door alle deelnemende partijen als erg positief ervaren en zullen de komende periode zeker en meermalen plaatsvinden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.