Sharkatag 2016 gaat van start! (video)

5742
12 jul 2016

Tien charterboten met in totaal ruim 400 sportvissers gaan op 13, 14, 15 en 16 juli vanuit Neeltje Jans ‘naar de haaien’. Dit om deze bijzondere vissen te merken voor onderzoek naar hun verspreiding en gedrag, zodat de haaien beter beschermd kunnen worden.

Na een lange tijd van afwezigheid komen gevlekte gladde haaien de laatste jaren steeds meer voor langs de Nederlandse kust. Sportvissers vangen deze haaien ook steeds vaker aan de hengel. Dit was voor Sportvisserij Nederland aanleiding om een project te starten waarin sportvissers de haaien die zij vangen voorzien van een tag (merkje). Aan de hand daarvan kan onderzoek worden gedaan naar de verspreiding (leefgebieden) en zwemroutes van gevlekte gladde haaien.Bewustwording


Behalve het in kaart brengen van de verspreiding en de migratiepatronen, zorgt Sharkatag ook voor bewustwording bij het grote publiek dat deze fascinerende – en voor de mens ongevaarlijke – dieren weer in ons kustwater zwemmen. Hoewel de gevlekte gladde haai een voorzichtige comeback lijkt te maken, is hij nog altijd zeer gevoelig voor overbevissing. Dat laatste is ook de belangrijkste reden dat van de twintig haaien- en roggensoorten die in de zuidelijke Noordzee thuishoren vier soorten roggen zijn verdwenen en de andere soorten nog slechts sporadisch voorkomen.


Gevlekte gladde haai

Terugzetplicht


Sportvissers zetten hun gevangen haaien terug, maar helaas belanden deze via de beroepsmatige visserij nog vaak voor een paar dubbeltjes per kilo op de markt. Sportvisserij Nederland streeft daarom naar een terugzetverplichting voor alle haaien en roggen in de Noordzee, zodat er weer gezonde en stabiele populaties kunnen ontstaan. Daarbij wordt gezien het feit dat deze vissoorten over duizenden kilometers migreren ingezet op internationale samenwerking met andere Europese landen.

Terugvangsten


Vanaf het moment dat Sharkatag in 2011 van start ging, zijn meer dan 2.500 haaien door schippers van hengelcharters voorzien van een merkje. Hiervan zijn er tot juni 2016 maar liefst 150 teruggemeld. Het doel van Sharkatag is om zoveel mogelijk haaien te vangen, te merken en weer vrij te laten. De verwachting is dat ook tijdens deze editie van dit spectaculaire evenement weer veel haaien worden gevangen. De kans is zelfs groot dat een eerder gemerkte haai aan boord komt bij een van de tien charterboten.


Gevlekte gladde haai met merkje

Bekijk hier een video van de 2015-editie van Sharkatag:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide