Stop illegale handel glasaal!

4945
23 aug 2016

Voor een duurzaam aalbeheer in Europa moet de illegale handel in glasaal naar Azië worden uitgebannen, zegt de Sustainable Eel Group (SEG). Nu verdwijnen jaarlijks tientallen miljoenen jonge palingen naar het verre Oosten, met China als voornaamste bestemming.

Tussen de vangst en legale verkoop van Europese glasaal zit een enorm gat in het seizoen 2015/2016: er zijn volgens onderzoekers van de SEG 115 miljoen glasaaltjes zoek. Onderzoek van de Engelse krant The Guardian bevestigt dat smokkelaars een enorme hoeveelheid glasaal wegvoeren die groter is dan de legale handel. Overigens is de handel van glasaal naar Azië per definitie illegaal.

Aal mag sinds 2010 alleen binnen de Europese grenzen vrij worden verhandeld. Dit zodat de benutting beperkt blijft en de soort bescherming geniet. De SEG classificeert de illegale handel in glasaal als ‘Europa’s eigen handel in ivoor’. In Azië worden prijzen van rond de 1.500 dollar per kilo glasaal betaald. Deze extreem hoge prijzen geven de illegale handel een geschatte marktwaarde van 52 miljoen dollar.


Gerelateerde berichten
29 mrt 2016 RADAR: 'Paling dreigt uit te sterven, duurzame paling bestaat niet' (video) 9464 Gister kon je in Radar, het NPO tv-programma met kritische kijk op consumentenzaken, in een uitgebreid item over de paling zien hoe dramatisch slecht het gaat met de Europese paling. Het bestand is de laatste jaren met maar liefst 95 procent gedaald. Als het zo doorgaat, sterft de vissoort uit. Toch wordt paling als 'duurzame vis' verkocht. Hoe kan dit? Radar zoekt het uit. 18 dec 2015 Viswijzer: duurzame paling bestaat nog niet! 9905 Paling staat donkerrood op de nieuwe VISwijzer die deze week verschijnt. Dit betekent dat de keuze voor paling wordt afgeraden omdat de palingsoort ernstig wordt bedreigd. Dit blijkt uit de jaarlijkse beoordelingen door wetenschappers. Het advies blijft daarom: vermijden. 20 okt 2015 Historisch dieptepunt intrek glasaal in 2015 14207 Het gaat al jaren erg slecht met de palingstand in Nederland. Nieuwe cijfers over de intrek van glasaal, jonge paling, geven redenen tot nog meer zorgen: er is een historisch dieptepunt bereikt. 19 sep 2015 Geschiedenis van de glasaaluitzet in Europa 5930 Sinds 2010 worden er in ons land weer miljoenen glasalen uitgezet. Waar komt de praktijk om glasaal uit te zetten vandaan, wat wilde men ermee bereiken en hoeveel heeft die uitzet eigenlijk aan het bestand en de visserij bijgedragen? Het tweede en laatste deel van een historische terugblik in dit uitgebreide Visionair artikel. 16 sep 2015 Glasaal uitzetten heeft geen effect 9691 Sinds 2010 worden er in het kader van het aalherstel in ons land weer miljoenen glasalen uitgezet. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat 175 jaar glasaaluitzet geen effect heeft gehad op de populatie volwassen alen.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.