Onbegrijpelijke uitspraak rechtszaak staand wantvisserij Europoort en Maasvlakte

10831
28 sep 2016

De rechtbank heeft de voorlopige voorziening afgewezen die Sportvisserij Zuidwest Nederland had aangevraagd om de beroepsmatige staand wantvisserij in het Rotterdamse zeehavengebied stil te leggen. Tevens heeft de rechtbank in de hoofdzaak in het nadeel van de sportvisserij besloten.

Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland zijn zeer verbolgen over deze uitspraak én de behandeling van de zaak door de rechtbank. Allereerst nam de zitting in Breda bijzonder weinig tijd in beslag, terwijl het toch een vrij omvangrijk en ingewikkeld dossier betreft. Dit gaven de juristen van Sportvisserij Nederland tijdens de zitting ook duidelijk aan bij de voorzieningenrechter. Die verklaarde echter dat ze alle stukken had bekeken en verder geen vragen had.

Verkeerde rapport

Het is daarom zeer frappant dat in de uitspraak van de rechtbank meer dan de helft van onze inhoudelijke gronden – bijvoorbeeld op basis van Natura 2000-wetgeving – niet terug zijn te vinden. Opmerkelijk genoeg baseert de rechter zich op een rapport van onderzoeksbureau Witteveen + Bos. Dit rapport doet echter enkel uitspraak over de ontwikkeling van de visstand in de Benedenrivieren en zegt dus helemaal niets over de visserij op zeebaars en bijvangst van beschermde trekvissen in het Rotterdamse zeehavengebied.

Knip- en plakwerk

De rechtbank heeft letterlijk passages gekopieerd uit een uitspraak van een eerdere rechtszaak over het Benedenrivierengebied. In de uitspraak van de rechter staan dus zaken vermeld uit een ‘zoet dossier’ die in het geval van de staand wantvisserij in het Rotterdamse zeehavengebied totaal geen hout snijden. Terwijl andere steekhoudende argumenten die door de georganiseerde hengelsport zijn aangevoerd in de besluitvorming vreemd genoeg niet eens aan de orde komen.

Vervolgstappen

Met het oog op deze bizarre uitspraak zal Sportvisserij Zuidwest Nederland, juridisch ondersteund door Sportvisserij Nederland, op korte termijn beslissen om tegen deze uitspraak in beroep te gaan bij de Raad van State. Zij is namelijk nog steeds van mening dat het ministerie van Economische Zaken geen vergunningen had mogen afgeven aan twee beroepsvissers voor het vissen met staand want in het Rotterdamse zeehavengebied.

Hieronder staan links naar de uitspraak van de rechtbank en de door Sportvisserij Zuidwest Nederland ingediende stukken.

Gerelateerde berichten
22 sep 2016 Update: rechtszaak staand want Rotterdam snel uitspraak 14225 Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft met succes een zogenaamde voorlopige voorziening aangevraagd inzake het beroep tegen de staand wantvisserij in het Rotterdamse zeehavengebied. Deze zaak is vandaag in de Rechtbank in Breda om 09:30 uur behandeld door de voorzieningenrechter. 26 aug 2016 Voorlopige voorziening staand wantvisserij Europoort aangevraagd 6607 Sportvisserij Zuidwest Nederland vraagt een voorlopige voorziening aan om de visserij met staand want in het Rotterdamse zeehavengebied stil te leggen. Dit vooruitlopend op de behandeling van het beroep dat zij heeft aangespannen tegen de vergunningen die het ministerie van Economische Zaken heeft uitgegeven aan twee beroepsvissers. 16 jun 2016 Beroep staand want Europoort (update) 7044 Het bezwaar dat Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft aangetekend tegen de twee eind vorig jaar uitgegeven vergunningen voor het vissen met staand want in het Maasvlakte-/Europoortgebied is afgewezen. Sportvisserij Zuidwest Nederland gaat in beroep tegen deze beslissing 09 feb 2016 Bezwaar aangetekend tegen staand wantvisserij Europoort- en Maasvlaktegebied 5470 Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft bezwaar aangetekend tegen de twee eind vorig jaar uitgegeven vergunningen voor het vissen met staand want in het Europoortgebied. Ook andere partijen uit de hengelsportsector hebben bezwaarschriften ingediend bij het ministerie van Economische Zaken.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.