Bezwaar aangetekend tegen staand wantvisserij Europoort- en Maasvlaktegebied

5472
09 feb 2016

Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft bezwaar aangetekend tegen de twee eind vorig jaar uitgegeven vergunningen voor het vissen met staand want in het Europoortgebied. Ook andere partijen uit de hengelsportsector hebben bezwaarschriften ingediend bij het ministerie van Economische Zaken.

Nadat de vorige drie vergunningen voor het vissen met maximaal 2.500 meter staand want in het Europoortgebied afliepen, gaf het ministerie van Economische Zaken eind vorig jaar opnieuw twee vergelijkbare vergunningen uit die lopen van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2018. Hierin is het aantal boten uitgebreid naar in totaal vier en zijn in een vergunning ook nieuwe gebieden opgenomen.

Omdat Sportvisserij Zuidwest Nederland van mening is dat de staand wantvisserij in het zeehavengebied van Rotterdam niet goed gereguleerd is, heeft zij in nauwe samenwerking met Sportvisserij Nederland bezwaar aangetekend tegen de uitgegeven vergunningen.

Motivatie bezwaren


De redenen hiervoor zijn divers van aard. Zo geeft de staand wantvisserij fysieke overlast waardoor het aantal beschikbare visstekken afneemt, staat de zeebaarsstand zeer sterk onder druk, geldt voor de netten geen minimum maaswijdte zodat ook jonge, ondermaatse vis hierin sterft, leggen ook migrerende vissoorten als bijvangst het loodje in de netten en is er geen overleg geweest met de sportvisserijsector voordat de vergunningen werden verleend – terwijl die als belangrijke belanghebbende expliciet wordt genoemd in het beleidsbesluit van het ministerie.

Sociaal-economisch belang


Daarbij doen de twee vergunningen ook geen recht aan de sociaal-economische waarde van de sportvisserij. Jaarlijks bezoeken zo’n 100.000 unieke sportvissers dit gebied om er in zee te vissen. Die brengen een aanzienlijk geldbedrag in het laatje bij onder meer de hengelsportwinkeliers, visgidsen en andere ondernemers in de regio Rijnmond. Aangezien die ook belang hebben bij een gezonde visstand en florerende sportvisserij in het Europoort- en Maasvlaktegebied, hebben een flink aantal van hen eveneens bezwaarschriften ingediend.

Het is nu aan het ministerie van Economische Zaken om met een reactie te komen. Zodra die binnen is, laten we dit weten via onze website.
Gerelateerde berichten
23 jul 2015 Update staand wantvisserij Europoort/Maasvlakte 3968 Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft vorig jaar bezwaar gemaakt tegen de staand want visserij in het Rotterdamse havengebied. Binnenkort zal het hoger beroep worden behandeld. Een update over wat er precies speelt en aan de procesgang vooraf ging. 01 jun 2015 Partnership met Havenbedrijf Rotterdam 3883 Sportvisserij Zuidwest Nederland gaat dit najaar de samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam intensiveren. De eerste aanzet hiervoor werd afgelopen week gegeven tijdens een gezamenlijk overleg. Dit najaar gaan de organisaties een partnership aan. 06 mrt 2015 Lutz Jacobi stelt vragen over dossiers Benedenrivieren en Lauwersmeer 6637 Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) heeft deze week Kamervragen gesteld over de dossiers Lauwersmeer en Benedenrivieren. Het betreft hier vragen over uitgegeven vergunningen in de Rotterdamse havenmonding, de kwetsbare visstand in de Benedenrivieren en de visserijproblemen op het Lauwersmeer. 03 sep 2014 7,5 km staand want in Europoort en Maasvlakte toegestaan! 7324 Het Ministerie van Economische zaken heeft drie beroepsvissers toestemming verleend voor het vissen met staand want in het Europoort en Maasvlakte gebied. Dit blijkt uit de vergunningen die door Sportvisserij Zuidwest Nederland zijn opgevraagd bij het Ministerie van Economische Zaken. 21 aug 2014 Nieuwe trailerhelling Stellendam 5077 In de buitenhaven van Stellendam wordt een nieuwe trailerhelling inclusief grote aanlegsteiger gerealiseerd. Dat is de uitkomst van overleg door Sportvisserij Zuidwest Nederland, Bootvisvereniging Zuid-West Nederland en Havenbedrijf Rotterdam nadat de aanleg van een helling op Maasvlakte 2 niet mogelijk bleek. 13 dec 2013 Sportvissers blijven welkom in Rotterdamse haven 10080 Het voornemen om sportvissen in het Maasvlakte- en Europoortgebied te verbieden, is ingetrokken door het Havenbedrijf Rotterdam. Hierdoor blijft dit unieke gebied ook voor de sportvisserij met recht ‘een wereldhaven’.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.