Samenwerking hengelsportbranche

5721
03 mei 2017

In de slipstream van de petitie tegen de ongereguleerde beroepsvisserij in de Biesbosch, staat de vorming van een brancheorganisatie in de hengelsport weer op de kaart. Zo’n vijftig ondernemers uit de sportvisserij hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend.

Foto (deroofvis.nl): Joop Bongers, directeur Sportvisserij Nederland schudt de hand met Wilfred van Nunen, initiator van dit project.

Het grote onbehagen over de lakse opstelling van de overheid inzake regulering van de beroepsvisserij, heeft de animo binnen hengelsportkringen om hiertegen actie te ondernemen aangewakkerd. Daarop heeft sportvisser en freelance hengelsportjournalist Wilfred van Nunen de handschoen opgepakt en een inventarisatie gedaan om de proteststem verder vorm te geven. Het resultaat daarvan is dat zo’n vijftig ondernemers een intentieverklaring hebben ondertekend om te komen tot een brancheorganisatie. Deze zal zich primair ten doel stellen om het economisch belang van de hengelsport zodanig op de politieke agenda te krijgen, dat er iets wordt gedaan aan de ongereguleerde nettenvisserij. Als de overheid niet snel in actie komt, dreigen veel wateren hun visstand, vele tienduizenden sportvissers hun hobby en vele ondernemers en/of hun werknemers hun baan te verliezen.

Op woensdag 19 april heeft initiatiefnemer Wilfred van Nunen de verklaringen overhandigd aan Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland. Die is verheugd over het grote aantal positieve reacties vanuit de markt. “Het is goed om te zien dat de bedrijven in de hengelsportbranche het belang van een brancheorganisatie gaan inzien en zich hier aan willen committeren. We hebben eerder een dergelijk initiatief genomen, maar dat liep toen helaas spaak omdat we te weinig mensen meekregen.” Bongers geeft aan dat Sportvisserij Nederland zal gaan helpen om de vorming van een brancheorganisatie te coördineren en te faciliteren. “Er komt binnenkort een bijeenkomst om afspraken te maken over de samenwerking door de hengelsportbedrijven. Het momentum dat nu is ontstaan mag niet verloren gaan en moet in tastbare resultaten worden omgezet.”
Gerelateerde berichten
13 okt 2016 Europese sportvisserijsector eist bescherming zeebaars (video) 6843 De European Anglers Alliance (EAA) en European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA) hebben deze week in het Europees Parlement een campagnefilm over de zeebaars gelanceerd. In deze film ligt de nadruk op de sociaal-economische waarde van de sportvisserij op deze vis. 29 sep 2016 Wout van Leeuwen Hengelsport in beroep tegen vergunningen staand wantvisserij Europoort en Maasvlakte 7961 Vrijdag 30 september staat nog een zitting gepland met betrekking tot de staand wantvisserij in het Europoort- en Maasvlaktegebied. Dit keer bij de Rechtbank Rotterdam. Daar heeft Wout van Leeuwen Hengelsport beroep aangetekend tegen de verleende vergunningen voor het beroepsmatig vissen met staand want in het Rotterdamse zeehavengebied. 22 sep 2016 Sportvistoerisme kan beter benut 4870 Nederland is een echt sportvisland. Nergens in Europa heb je zoveel viswater binnen handbereik: zoet en zout, van sloten en plassen tot kanalen en rivieren. Jaarlijks komen dan ook talloze buitenlanders in ons land vissen. De toeristischrecreatieve waarde van de sportvisserij is groot, maar kan nog wel beter worden benut. 25 aug 2016 Branche aan zet 4964 Samen sta je sterk; dat geldt ook voor de hengelsport. De sportvisserij is op landelijk én regionaal niveau professioneel georganiseerd om de belangen van de sportvisser te behartigen. Om de stem van de sportvisserij luider te laten klinken, zou het goed zijn als ook de hengelsportbranche zich gaat organiseren.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.