Europese sportvisserijsector eist bescherming zeebaars (video)

6665
13 okt 2016

De European Anglers Alliance (EAA) en European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA) hebben deze week in het Europees Parlement een campagnefilm over de zeebaars gelanceerd. In deze film ligt de nadruk op de sociaal-economische waarde van de sportvisserij op deze vis.

De video werd gepresenteerd door vertegenwoordigers van de georganiseerde hengelsport, zeebaarsvissers, de hengelsportbranche en sportvis-charterboten. Dit gebeurde 11 oktober, tijdens een speciaal georganiseerd zeebaarsevenement van het Europees Parlement in Brussel. Zo’n 60 deelnemers, waaronder verschillende Europarlementariërs en de pers, namen deel aan het evenement.

David Vertegaal was namens Sportvisserij Nederland als mede-initiatiefnemer uiteraard aanwezig tijdens de presentatie aan het Europees Parlement.

Meer zie je in de (Engelstalige) video:


400 miljoen euro


Met de campagnefilm roepen de EAA – waar ook Sportvisserij Nederland bij is aangesloten – en de EFTTA de EU op om de hengelsport een duidelijke plek te geven in het beheer van de Europese zeebaarsbestanden. Europese sportvissers geven namelijk zo’n 400 miljoen euro per jaar uit aan het vissen op zeebaars. Deze visserij is daarmee goed voor tienduizenden banen in de hengelsport- en toerismebranche.

De zeebaarsbestanden worden echter bedreigd door een slecht beheerde commerciële (over)bevissing die al sinds de jaren 80 woedt. Volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken staan de Europese zeebaarsbestanden inmiddels op het punt van instorten.

De zeebaars is een langzaam groeiende soort en kan wel 25 jaar oud worden, en staat op dit moment onder grote (visserij)druk. Lees er meer over in ons zeebaarsdossier.

Besluit over maatregelen


De Europese hengelsportsector roept daarom al tientallen jaren op tot beheersmaatregelen. Ondanks de beheermaatregelen die de EU in 2015 en 2016 heeft genomen, adviseert ICES (International Council for the Exploration of the Sea) dat de commerciële én recreatieve onttrekking van zeebaars in 2017 naar nul moet.

'Welke beheersmaatregelen de EU [voor het jaar 2017] werkelijk gaat nemen , wordt op 12 en 13 december (tijdens de Europese Visserijraad) besloten door de Europese visserijministers. De EAA en EFTTA willen dat de sport- en beroepsvisserij daarbij op een gelijkwaardige, proportionele manier worden behandeld. Dit gezien de sociaal-economische waarde en lage impact van de sportvisserij op het zeebaarsbestand. 

Begin 2017 maakt de Europese Commissie haar voorstel bekend voor een meerjarenplan zeebaarsbeheer. Daarna nemen de Raad en het Europees Parlement een definitief besluit over de[ze lange termijn] maatregelen.'


Lees meer:

Gerelateerde berichten
15 sep 2016 Europese discussie over de zeebaars 3885 De werkgroep zeebaars van de European Anglers Alliance (EAA) waarin Sportvisserij Nederland is vertegenwoordigd, heeft op 12 september in Brussel overleg gevoerd met DG Mare directeur Bernhard Friess en zijn collega's. Gesproken werd over de zeebaars en Baltische kabeljauw, die beiden in zwaar weer verkeren. 20 jul 2016 Nederlandse zeebaarspopulatie 5020 Nederland heeft een eigen, inheemse zeebaarspopulatie (Dicentrarchus labrax). Dat is officieel aangetoond middels onderzoek naar de migratiepatronen, paai- en opgroeigebieden van de zeebaars door Sportvisserij Nederland. 01 jul 2016 ICES-advies: volledige stop commerciële visserij zeebaars in 2017 9668 De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) adviseert voor 2017 een totale stilleging van elke vorm van zeebaarsonttrekking. Het wetenschappelijk adviesorgaan – dat de Europese Unie adviseert over vangstquota – luidt de noodklok rond de zeebaars en pleit er o.a. voor om zowel de beroepsmatige onttrekking als het meenemen van zeebaars door recreatieve netten- en sportvisserij volledig op nul te zetten. 09 mrt 2016 Waddeneilanden: status aparte? 5092 Sportvisserij Nederland is verbaasd over de felle reactie vanuit de Waddeneilanden met betrekking tot de voorgenomen strengere controle op de recreatieve staand wantvisserij. Dit gezien het feit dat dit type visserij strijdig is met de onlangs door de EU afgekondigde zeebaarsmaatregelen voor 2016. 05 feb 2016 Zeebaarsoverleg EAA en EU-Commissie 4720 De sportvisserij is een belangrijke stakeholder in het zeevisserijbeleid, in het zeebaarsdossier in het bijzonder. De EU-Commissie erkent deze positie volledig en trad daarom eerder deze week in overleg met de European Anglers Alliance (EAA). Bernhard Friess, directeur Atlantische regio van het directoraat-generaal Maritieme Zaken en Visserij, besprak de zeebaarsmaatregelen voor 2016 met een uitgebreide EAA-delegatie.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.