Gooi naar goud aan Opaalkust

4525
14 jul 2017

Het WK Kustvissen voor Junioren gaat op maandag 17 juli van start in Noord-Frankrijk. Aan de Opaalkust – een kuststrook die loopt van Duinkerke tot Berck – doen twee Nederlandse jeugdteams (U16 en U21; in de leeftijdscategorie tot respectievelijk 16 en 21 jaar) een gooi naar een gouden plak.

Dit weekend vinden eerst de openingsceremonie en officiële training plaats, waarna op maandag de eerste van de vier WK-wedstrijden van start gaat. Het zal hard werken worden voor de Oranje junioren aan de stranden ten zuiden van Calais tot iets voorbij Boulogne-sur-Mer: de Noordzee wordt hier gekenmerkt door troebel water, harde stroming en grote getijdenverschillen in een relatief kort tijdsbestek.

Middag en avond

Tijdens de wedstrijden hebben de deelnemers vier uur de tijd om hun kunnen te laten zien. In verband met de gedurende het zomerseizoen aanwezige badgasten, wordt er gevist van 16.00 tot 20.00 uur. Bovendien pakken ze zo ook mooi het opkomend tij mee. Het water komt in een vrij rap tempo op, dus als het goed is zet de stevige stroming de vis – zeebaars, harder, schar, schol, tong, tarbot, horsmakreel, makreel, wijting, kabeljauw, steenbolk, haring, elft, aal, grote pieterman en goudbrasem – aan tot azen.

Gedegen voorbereiding

De Nederlandse juniorenteams zijn afgelopen woensdag al afgereisd naar het noorden van Frankrijk om te oefenen op de vijf geselecteerde wedstrijdstranden (Tardinghem, Ambleteuse, Ecault, Hardelot Nord en Hardelot Sud). Op welke stranden precies wordt gevist, bepaalt de organisatie aan de hand van de laatste weersvoorspellingen. Waar de wedstrijden ook plaatsvinden, ver werpen is van belang. De twee Oranje equipes hopen dan de vruchten te plukken van de werpclinic die ze eerder dit jaar kregen van Rob Punselie (senior strandvisser en Oranje international).

Oranje in de hoofdrol?

Weten de ploegen van Martin van der Drift (bondscoach U21) en Corné Westerlaken (bondscoach U16) hun zeepieren, zagers, Franse tappen en makreel – de aangewezen aassoorten bij dit WK – op de juiste afstand én wijze aan de vis te presenteren, dan zouden ze op 21 juli wel eens de hoofdrol kunnen spelen bij de prijsuitreiking. Hopelijk zien we Jeffrey Boonman, Pim Fase, Joeri Minderhoud, Jarno Minderhoud, Jeremy Stockx en Coen Fase (team U21) en Ivan Gabriëlse, Mike Spee, Martijn Wisse, Maarten van Beek en Pedro van Sluijs (team U16) volgende week terug op het hoogste podium!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide