Gemengd resultaat dag 1 WK Kustvissen Junioren

3158
18 jul 2017

De start van beide Oranje teams op het WK Kustvissen voor Junioren in Frankrijk is nogal wisselend verlopen. De junioren tot 16 jaar staan na dag één op een keurige vierde plek, maar de ploeg onder 21 jaar beleefde een sof in de eerste wedstrijd en eindigde als achtste en laatste.

De omstandigheden aan de Opaalkust waren tijdens de eerste wedstrijd niet optimaal met een aflandige wind en felle zon. “Daarin komen we ten opzichte van de andere landen niet het best tot ons recht”, zegt Corné Westerlaken (bondscoach U16). De taaie omstandigheden vertaalden zich ook in de vangst. Die was beduidend minder goed dan tijdens de trainingen. “Het moest in de eerste twee uur van de wedstrijd gebeuren. Ving je in dat tijdsbestek geen mooie bot of zeebaars, dan was je gezien. Rond hoogwater is de branding namelijk volledig weg en zit er nauwelijks beweging meer in het water.”

Geen potten breken

De junioren van de U21 ploeg hadden de meeste moeite om potten te breken. “Met een laatste plek in het landenklassement mag je gerust spreken van een debacle”, zegt U21 bondscoach Martin van der Drift onomwonden. “De Fransen en Ieren staken er met kop en schouders boven uit en werden respectievelijk eerste en tweede. Daarna zitten alle landen binnen 20 punten van elkaar. Gelukkig maar, want dat biedt voor vandaag weer perspectief. Het klassement kan zo maar helemaal op zijn kop worden gezet.”

Goede uitgangspositie

De jongste junioren van de U16 behaalden met een vierde plaats een goede uitgangspositie voor de komende dagen. “We hebben het podium in zicht, zeker omdat de verschillen met de nummers twee en drie in het klassement bijzonder klein zijn”, zegt Westerlaken. “Het is dus zaak om tot de laatste draai vertrouwen te houden, ook al komt er al twee uur geen vis uit." Daarbij lijkt het in het voordeel van Oranje te spreken dat het ‘Hollandse’ weer terug lijkt te keren. Westerlaken: "Dat geeft de burger moed.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide