Het regent nullen in Noord-Frankrijk

3411
19 jul 2017

De felle zon, hoge temperaturen en aflandige (oosten)wind speelden de deelnemers aan het WK Kustvissen voor Junioren in Noord-Frankrijk ook op dag twee parten. In sommige sectoren werden slechts drie vissen gevangen. Ook Oranje deelde helaas in de malaise.

“Het geluk was wederom niet aan onze zijde voor wat betreft het vangen van grotere vissen”, meldt bondscoach Corné Westerlaken (U16) vanuit Frankrijk. “In de eerste twee uur van de wedstrijd is het de tactiek om wat meer aas te gebruiken en te gokken op een mooie zeebaars of bot. Want daarna bestaat de vangst bijna uitsluitend uit zeer kleine zeebaarsjes, pietermannetjes en botjes. Maar die kunnen ook nog heel erg belangrijk zijn. Met een één-punter kun je zo maar vierde worden in je sector.”

Dun en fijn vissen

Het is dan ook zaak om ook tijdens de laatste twee uur van de wedstrijd nog volop gefocust te blijven. Westerlaken: “Stug doorvissen op dat ene visje dat wellicht een keer langs komt. Maar dat is ontzettend lastig als je in de uren daarvoor nergens vis hebt gezien.” Daarbij zijn de Nederlanders het ook niet gewend om in deze haast Middellandse Zee-achtige condities te acteren. “Zo dun en fijn vissen we normaal gesproken niet. Landen als Kroatië doen dit het hele jaar door en zijn daar dus ook veel meer bedreven in.”

Magere resultaten

Het resultaat was dat bij de U21-ploeg slechts vier man vis wisten te noteren. Zonder echte bonusvissen resulteerde dit in een zeer teleurstellende zevende plaats, waardoor ze in de tussenstand nog steeds laatste staan. Bij het team onder de 16 jaar konden slechts drie man vis ter meting aanbieden. Zij noteerden een zesde plek in het tussenklassement, aangezien er nog twee landen waren met minder vis. Opvallend was de vangst van een elft van 46 cm door een Spanjaard. Die vis leverde meteen ruim duizend punten op!

Draaiende wind

Toch ziet Westerlaken nog perspectief voor zijn ploeg. "De nummer drie in het klassement staat namelijk slechts op twee punten met nog twee wedstrijden te gaan”, zegt de U16 bondscoach vol goede moed. Daarbij heeft hij zijn hoop gevestigd op de wind die nu naar het zuidwesten is gedraaid en de komende twee wedstrijden vanuit zee blijft waaien. “Dan komen we als het goed is meer toe aan ons eigen spelletje. Met wind op de kant kunnen dit prachtige stranden zijn. We gaan er nog twee dagen volle bak tegenaan.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.