Gifbeker moet helemaal leeg

3506
20 jul 2017

Sommige wedstrijden wil je zo snel mogelijk vergeten omdat het resultaat niet goed is. De derde wedstrijd van het WK Kustvissen voor Junioren in Noord-Frankrijk zal de Oranje equipe echter helaas vanwege een andere reden nog lang blijven achtervolgen.

Bij de captainsmeeting voorafgaand aan het WK is aan de bondscoaches medegedeeld dat het is toegestaan om een vis uit het water te pakken wanneer de haak nog aan de lijn is bevestigd en in de bek van de vis zit. “Jeremy Stockx (team U21) kreeg gisteren in de laatste tien minuten van de wedstrijd een enorme aanbeet”, zegt bondscoach Corné Westerlaken. “Na een dril van ruim vijf minuten kwam er een harder van 53 cm (die een heleboel punten waard is) in zicht. In een laagje water van nog geen 10 centimeter diep pakte Jeremy de vis – met de onderlijn nog intact en de vis nog gehaakt – uit het water.”

Discussie binnen jury

Volgens de reglementen prima, maar toch ontstond er gek genoeg discussie binnen de wedstrijdleiding. “Daarop besloot de internationale jury dat de vis niet telde en in de uitslag werd geschrapt. Deze beslissing werd niet unaniem gedragen, maar uiteindelijk velt het jurylid met de hoogste rang het oordeel.” Wat de Nederlandse afvaardiging betreft is het ergste nog wel dat Jeremy achteraf in het hele verhaal wordt vergeten. “Voor het landen van zo’n vis hoor je te applaudisseren – dat zouden wij tenminste wel doen.”

Rode lantaarn kwijt

Dit drama wordt nog eens extra versterkt doordat de Juniorenploeg tot 21 jaar na twee off days verder best aardig presteerde. Met die harder erbij had er nog meer ingezeten dan de vierde plek in de daguitslag die het team van bondscoach Martin van der Drift nu ten deel viel. Met dit resultaat hebben ze in ieder geval wel de gehate laatste plaats in het tussenklassement overgedaan aan de Portugezen. Al met al een dag die om de geheel verkeerde reden een domper op het WK voor de Oranje junioren zet…

Eindsprint U16

De derde wedstrijd zag het er voor de U16-ploeg lang erg somber uit. Na drie uur had nog niemand van het team vis gevangen. “Desondanks bleef het vertrouwen intact en kwam plots de omslag”, zegt Westerlaken. “In een gouden kwartiertje stelde Pedro van Sluijs met twee vissen zijn sectorwinst veilig en wisten zowel Ivan Gabriëlse als Mike Spee tot de tweede plaats in hun vak op te klimmen. Helaas bleef een vierde man met vis uit, zodat we uiteindelijk derde werden achter Engeland en Frankrijk.”

Brons nog in zicht

Goud en zilver lijken nu ver weg te zijn, maar voor het brons heeft de U16-ploeg alles nog in eigen hand. Westerlaken: “We staan gedeeld vierde met 13 punten, terwijl de nummer drie slechts één puntje minder heeft. En als klap op de vuurpijl staat ook Ivan individueel nog op een goede uitgangspositie: derde met slechts enkele punten meer dan de nummer twee. De Spanjaard op plek één lijkt uit het zicht, maar je weet het natuurlijk pas zeker als de laatste wedstrijd is gevist.”

Volop gemotiveerd

In de laatste wedstrijd geven beide Oranje teams nog één keer vol gas. “Het weer is met een wind uit westelijke richting die oploopt naar 6 Beaufort aan onze zijde. Na de afgelopen dagen met rustig weer gaat ons hart hier sneller van kloppen. Met de kop fier omhoog blijven we strijden voor de medailles of ten minste sportieve revanche”, besluit Westerlaken gemotiveerd.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.