ICES-advies: geen onttrekking zeebaars in 2018

7392
27 okt 2017

Om het zeebaarsbestand te beschermen, zou er in 2018 geen zeebaars moeten worden aangeland – door beroeps- noch sportvissers. Dat advies geeft de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) mee aan de Europese Commissie die de voorstellen van het zeebaarsmanagement voor volgend jaar aan het voorbereiden is.

Dit advies van ICES is een herhaling van de boodschap die de wetenschappers in 2017 ook al afgaven. Het zeebaarsbestand staat zo zwaar onder druk dat het biologisch minimum is gepasseerd. Dit houdt in dat het aandeel volwassen vissen zo laag is dat de reproductie in gevaar komt en het bestand zich niet meer kan herstellen. Om deze sterke neerwaartse trend te keren adviseert ICES daarom dat de mortaliteit terug wordt gebracht naar nul. Dit betekent dat zowel de beroepsmatige onttrekking als het meenemen van zeebaars door recreatieve netten- en sportvisserij volledig zou moeten worden stopgezet.

Aanbeveling, geen maatregel

De ervaringen van vorig jaar leren echter dat de ICES-adviezen niet één-op-één worden opgevolgd door de Europese beleidsmakers. Het betreft een aanbeveling aan de Europese Unie op gebied van visserijbeleid en vangstquota, maar over de te nemen maatregelen wordt in Brussel nog onderhandeld. Zo spreekt de EU Commissie op 13 november met alle stakeholders – waaronder de sportvisserij – om de voorgestelde maatregelen te bespreken. In december nemen de Europese Visserijministers een definitief besluit over de zeebaarsonttrekking en vangstquota van andere vissoorten in 2018.


'Ondubbelzinnige waarschuwing'

Fred Bloot, president van de EAA en adjunct-directeur van Sportvisserij Nederland, onderschrijft dit noodsignaal van ICES. “Het is een ondubbelzinnige waarschuwing dat een totaal vangstverbod de laatste kans is om het zeebaarsbestand te redden. Dat er volgend jaar verregaande beperkende vangstmaatregelen voor de zeebaars moeten komen, leidt dan ook geen twijfel.” De georganiseerde Europese hengelsport gaat voor duurzaamheid en herstel van de zeebaarsstand, maar wil daarbij wel dat de beperkende maatregelen proportioneel worden verdeeld tussen sport- en beroepsvisserij. “In het belang van de zeebaars moeten de vangsten aan banden worden gelegd, maar de pijn moet wel eerlijk worden verdeeld over alle betrokken partijen.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide