EAA daagt Europese Raad voor de rechter over zeebaarsban

6734
18 jun 2018

De European Anglers Alliance (EAA), gesteund door de EFTTA, daagt de Europese Raad voor de rechter over het besluit dat sportvissers in 2018 geen zeebaars mogen meenemen voor eigen consumptie.

De EAA is van mening dat dit besluit ongerechtvaardigde discriminatie tussen Europese burgers veroorzaakt en het evenredigheidsbeginsel schendt. Daarbij voert de EAA ook aan dat de Raad van de Europese Unie deze beslissing heeft genomen zonder zich te baseren op objectieve data betreffende het zeebaarsbestand. En het is niet in lijn met Artikel 17 van het gemeenschappelijk visserijbeleid, aangezien het sociaaleconomisch belang van de sportvisserij niet in aanmerking is genomen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft inmiddels bevestigd dat de zaak in behandeling wordt genomen, maar een datum hiervoor is nog niet vastgesteld.

“De EAA is van mening dat de beslissing inbreuk maakt op de mensenrechten van EU-burgers die recreatief vissen”, zegt Jan Kappel, secretaris-generaal van de EAA. “We vinden het principieel onterecht dat het publiek geen enkele zeebaars mag vangen voor eigen consumptie, terwijl commerciële vissersvaartuigen wel zeebaars mogen vangen, aanlanden en verkopen. Dat is de wereld op zijn kop. Visbestanden zijn een public resource, dus burgers moeten voorrang krijgen bij de toegang tot deze publieke middelen ten opzichte van andere gebruikers. Daarom zijn we samen met de EFTTA in actie gekomen om de rechten van burgers én de banen en bedrijven in de hengelsportindustrie te beschermen.”

Ondertussen lobbyt de EAA op basis van een nieuwe wetenschappelijke beoordeling van de impact van de recreatieve visserij op het zeebaarsbestand ook voor een herintroductie van de baglimit voor sportvissers zoals die in de tweede helft van 2017 van kracht was. De uitkomsten van dit onderzoek worden, samen met het nieuwe zeebaarsadvies voor 2019 van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee, later deze maand gepubliceerd.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.