Records zeevissen op een rijtje

7907
07 apr 2020

Grote vissen spreken bij veel sportvissers tot de verbeelding en vaak vraagt men zich af hoe groot of hoe zwaar een bepaalde vissoort kan worden. Al 50 jaar worden de records van zeevissen bijgehouden door de NCRZ (Nederlandse Commissie Record Zeevissen). Ook afgelopen jaar zijn er weer de nodige records verbroken in binnen en buitenland. De records zijn te zien op de website NCRZ.nl.

Omdat de records al erg scherp staan, valt het niet mee om een record te breken. Maar met name bij de micro-soortjes ontving de NCRZ in 2019 meerdere claims. Zo werd er een zwaardere zwartbekgrondel gevangen door Erik van Schilt en Erik vestigde ook het lengte- en gewicht record ansjovis.

Marcel de Vries scherpte het record paganelgrondel aan tot 12.5 cm en het record slijmvis is weer open gezet omdat het oude record een gehoornde slijmvis betrof. Voor het hele overzicht lees je het jaarverslag op NCRZ.nl.


De langste en zwaarste aan de hengel gevangen ansjovis maakt Erik van Schilt de kersverse recordhouder voor deze soort. 

Kijk vooral ook eens in de lijst naar de oudere imposante records. Zo staat het lengterecord van zeebaars op 94cm, gevangen door J. Jansen uit Hoek in 1988. Of wat dacht je van het record kabeljauw van 31 kilo uit 1997 op naam van meneer T. Jager?

Lees de lijst eens door en laat je verbazen over de grote vissen.

Heb jij een grotere vis gevangen en heb je daar goede meetfoto’s van? Claim hem van via het claimformulier op NCRZ.nl.  Goedgekeurde claims worden dan beloond met een gouden NCRZ recordspeld.


Een mooie herinnering aan een officieel Nederlands record

Wereldzeeën en Europese zeeën 


Naast de lijst voor het continentaal plat van Nederland zijn er ook lijsten met records van vissen die door Nederlanders zijn gevangen in Europese- en wereldzeeën. In die laatste categorie zijn afgelopen jaar spectaculaire records gevestigd zoals een tijgerhaai van 550 kg bij 4,5 meter en een verpleegsterhaai van 66,8 kg bij 2,36 meter. Beide vissen zijn gevangen door Peter Ouwendijk op het Kaapverdische eiland Maio. Naast deze haaien werd ook het nieuwe record Barred hogfish gezet, een prachtige knalrode vis van 5,4 kg. 


Peter hengelde met deze prachtige barred hogfish een NCRZ-record binnen.

Voor de Europese wateren kwamen afgelopen jaar geen claims binnen, maar ook die lijst is interessant om eens door te lopen. Daarin staat o.a. een gigantische kabeljauw van 37,5 kg die in 2005 gevangen werd door S. Pieters op Sørøya (Noorwegen).

Catch & Release


De NCRZ gaat met de tijd mee en steeds meer records worden teruggezet, zo ook de eerder genoemde grote haaien uit Kaapverdië. Catch & Relaese vangsten kunnen voor een heus NCRZ-record in aanmerking komen, mits de bewijzen goed zijn. Vissers die specimen vissen terugzetten, worden beloond met een gouden C&R speld.


Deze verpleegsterhaai zwemt na de vangst weer terug de zee in zoals dat hoort bij Catch and Release.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.