Vuurdoop: Rap V-Blade

2620
18 nov 2020

De Rap-V Blade van Rapala is een bijzonder veelzijdig stuk kunstaas. Deze kruising tussen een lipless crankbait en een vibration lure kun je op diverse manieren presenteren en zal – hoe je hem ook vist – in de smaak vallen bij tal van rovers.

Een crankbait met een hanenkam – dat vat de looks van de Rap-V Blade aardig samen. Dit hybride kunstaas is dan ook een kruising tussen een lipless crankbait (plug zonder zwemlip) en een blade bait (bladpilker). Daarmee combineert de Rap-V Blade de belangrijkste
eigenschappen van beide typen kunstaas: de luide ratels van een lipless crankbait met de sterke vibraties van een blade bait.

Ondiep en diep

De Rap-V Blade kan tegen een stootje: hij is opgebouwd uit een metalen frame met daaromheen een stevige kunststof body. In de rugvin zitten twee bevestigingspunten. Hang je de (bijgeleverde) speld in het voorste oog, dan wordt de valzwemactie vertraagd en kun je de Rap-V Blade werpend vissen in ondieper water. Pak je het achterste oog voor de bevestiging, dan zakt het kunstaas sneller en is vertical jigging in diep water de aangewezen techniek.

Tal van technieken

Qua vistechnieken kun je echter alle kanten op. Zo is jiggend diagonaal vissen een optie, kun je de Rap-V met twitches als een jerkbait
binnentikken of simpelweg in een rechte lijn binnendraaien (desgewenst met af en toe een stop). Wat je ook doet, dit kunstaas zal met zijn ratel en trillingen altijd voor een hoop rumoer zorgen en de aandacht van roofvis op zich vestigen. Dat maakt het de ideale ‘search bait’ om snel veel water mee te bestrijken. Dankzij de naar achteren gerichte dubbele buikhaak loop je daarbij veel minder snel vast.

Roofviskwartet

Met zijn lengte van zes centimeter en gewicht van veertien gram kan de Rap-V Blade aan vrijwel iedere doorsnee spinhengel worden gevist. Iedere roofvisser kan er dus op verschillende soorten binnenwater mee uit de voeten – het is simpelweg een kwestie van de bevestiging en techniek aanpassen om zo optimaal mogelijk van de kwaliteiten te profiteren. Bovendien kun je – ongeacht welke techniek je gebruikt – een mooie mix van vangsten verwachten: baars, snoekbaars, snoek en roofblei zullen deze herrieschopper zeker niet ongestoord voorbij laten gaan.

Doe mee en win

Wil jij maken kans maken op één van de tien Rap-V Blades die Rapala ter beschikking stelt? Stuur dan voor 11 december een e-mail naar  hetvisblad@sportvisserijnederland.nl o.v.v. ‘Rap-V Blade’ plus je naam en adres. De winnaars maken we bekend via  Facebook.com/sportvisserijnl.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.