Paling blijft zorgenkind

7282
20 jan 2021

Hoewel in de media regelmatig berichten opduiken dat de palingstand zich zou herstellen, is niets minder waar. Recente cijfers van de Internationale Raad voor Onderzoek van de Zee (ICES) tonen aan dat de toestand van de aal kritiek blijft en herstel nog zeker tientallen jaren kan gaan duren.

Uit wetenschappelijk onderzoek wereldwijd blijkt dat de toestand van de aal sinds 2009 nauwelijks is verbeterd; niet in Europa, noch in Nederland. Het huidige bestand is nog maar een paar procent van wat dit ooit was.

Zo bedraagt de aanwas van glasaal (jonge paling) in de Noordzee-regio slechts 1,4% vergeleken met de periode 1960-1979 en blijft ook het aandeel rode aal (in zoetwater en langs de kusten opgroeiende alen) in vergelijking met vroeger zorgelijk laag.

Alle factoren


Gezien de zorgwekkende situatie adviseert ICES dan ook uit voorzorg om de sterfte door menselijk handelen in 2021 naar nul, of zo dicht mogelijk bij nul, terug te brengen. Daarbij dienen alle sterftefactoren die impact hebben op de voortplanting en migratie van de aal in al zijn levensstadia de volle aandacht te krijgen.

Naast reductie van sterfte door visserij adviseren wetenschappers bijvoorbeeld om nog veel meer te doen aan bedreigingen zoals waterkracht en gemalen. Het totale potentiële verlies door de twee laatstgenoemde factoren wordt in de helft van de landen die aan ICES rapporteren jaarlijks op 1.625 ton geschat.


'Knakaal' nabij waterkrachtcentrales

Visserijsterfte


De sterfte door commerciële visserij is in veel Europese landen (zoals Denemarken en Polen) aanzienlijk gedaald. Na een aanvankelijke daling is de onttrekking van aal door de beroepsvisserij in Nederland echter weer gestegen. Zo was de aanlanding volgens ICES 197 ton in 2007, maar liep dit in 2019 op tot 484 ton.



De onttrekking van aal door sportvissers in Nederland loopt volgens ICES terug van 111 ton in 2010 naar 24 ton in 2016. Desondanks geeft de huidige situatie geen enkele aanleiding om het beleid voor de sportvisserij te versoepelen. De in 2009 afgekondigde terugzetverplichting blijft dus van kracht. Het volledige ICES-advies is hier terug te vinden (pdf)

Oproep: zet paling terug!


Sportvisvisserij Nederland roept sportvissers nogmaals dringend op om niet gericht op aal te vissen en onverhoopt gevangen exemplaren direct weer terug te zetten in hetzelfde water. Dit ook uit gezondheidsoverwegingen, want op veel plekken in ons land troffen onderzoekers onlangs weer paling met verhoogde gehalten dioxines en PCB’s aan.

Neem dus je verantwoordelijkheid en geef de aal vrij baan.


-> Meer informatie vind je in ons Palingdossier
Gerelateerde berichten
29 okt 2020 Power to the paling - teken de petitie (video) 3976 Sportvissers zijn een belangrijke doelgroep van de campagne ‘Power to the paling’ die in oktober is gestart. “En tevens onze belangrijkste bondgenoot”, benadrukt Maud Veraar – directeur van Good Fish. “Want de sportvisser weet waarover hij praat en heeft hart voor de vis. Dus we hopen heel erg op zijn – en haar – steun.” 22 jun 2020 Risico's volksgezondheid: paling vol met gif 30400 Paling kan vol zitten met giftige stoffen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Ondanks risico's voor de volksgezondheid wordt de vette vis verkocht en gegeten. Toxicoloog Christine Absil legt in Vroege Vogels uit wat het eten van paling voor jouw gezondheid kan betekenen. 22 mei 2020 Maatregelen laten effect zien: glasaaltjes zwemmen door in Scheveningen 3888 20-MEI-2020 - De Europese aal (paling) verkeert nog steeds in kritieke toestand. Daarom werken waterbeheerders, natuurorganisaties, de visserijsector en vrijwilligers met gebundelde krachten aan herstel van de soort. Eén van de belangrijkste maatregelen, het oplossen van blokkades op de trekroute, lijkt in Scheveningen nu zijn vruchten verder af te werpen. 16 apr 2020 Knakaalonderzoek: vrijwilligers gezocht 3677 Jaarlijks worden tientallen tot honderden dode palingen aangetroffen op de strandjes en kribvakken langs onze rivieren. Ze hebben wonden die eruit zien alsof de vissen geknakt zijn en worden daarom ook wel ‘knakalen’ genoemd. Onbekend is wat de oorzaak is en hoe deze sterfte te voorkomen is.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.