Grootkopkarper en gestreepte zeebaars

10613
10 mrt 2021

In de verse nieuwsbrief van ‘Kijk op Exoten’ is er onder meer aandacht voor de grootkopkarper en de gestreepte zeebaars (striped bass). Is de grootkopkarper eigenlijk wel een goede algenbestrijder en hoe kwam die gestreepte zeebaars in het Noordzeekanaal terecht? De antwoorden op deze vragen en meer wetenswaardigheden over exoten vind je in ‘Kijk op Exoten’ nr. 34
Grootkopkarper


Grootkopkarpers en zilverkarpers werden in het verleden wel eens uitgezet omdat ze algen zouden bestrijden, maar de praktijk wijst uit dat ze daar niet bijster efficiënt in zijn. Sommige algen worden redelijk bestreden, terwijl andere soorten juist kunnen toenemen door de aanwezigheid van deze vissen. Ze worden af en toe wel eens gevangen in Nederland. We hoeven ons echter geen zorgen te maken dat deze Aziatische karpers net als in Amerika een plaag gaan vormen, want het water is in Nederland te koud voor een succesvolle voortplanting.

Striped bass


Onlangs ving een sportvisser op het IJ een gestreepte zeebaars. De ‘striper’ is in Amerika heel populaire sportvis, maar komt hier van nature niet voor. Deze gestreepte zeebaars is niet de eerste verrassing uit het IJ of het daarmee in verbinding staande Noordzeekanaal. Hier worden wel vaker vreemde snoeshanen gevangen. Hoe de striper hier terecht is gekomen, is nog niet duidelijk. De meest voor de hand liggende optie is dat de vis via ballastwater van schepen hier is beland als juveniel en zich met succes staande heeft weten te houden.

Gerelateerde berichten
31 jan 2020 Bijzondere vangst: grootkopkarper (127 cm) 12654 Danny Racké veerde op uit zijn boot toen hij deze maand na een dag trollen op snoek vanuit het niets een ferme aanbeet kreeg op een diepte van zo’n 3,5 meter. Direct trok zijn hengel krom en gierde de slip het uit. Dat dit geen snoek betrof, vermoedde hij al toen de vis in sneltreinvaart de boot voorbij spurtte. 22 sep 2014 Zo klinkt de knorrepos (video) 10999 De knorrepos die oorspronkelijk uit Noord Amerika afkomstig is wordt steeds vaker in Nederland gevangen. Een sportvisser maakte een gaaf filmpje van de vis en het geknor. 06 sep 2013 Grootkopkarper in Hart van Nederland 20661 Danny Straten meldde via het hengelvangstenplatform MijnVISmaat een wel heel bijzondere vangst. Hij ving op 1 september op de Waal een gigantische grootkopkarper van 132 cm. Hart van Nederland besteedt in haar uitzending van vanavond om 22.30 uur aandacht aan de vangst van deze bizar grote vis. 04 sep 2013 Mega vangst op de Waal 22426 Danny Straten deed de vangst van zijn leven. Tijdens het vissen op de Waal haakte hij een zware vis waarmee hij drie kwartier heeft moeten vechten om hem binnen te halen. Het bleek een zeldzame grootkopkarper te zijn van 132 cm en een geschat gewicht van 35 kg. 02 jan 2013 Mega grootkopkarper in Oldenzaal (36 kg) 21100 Tijdens een visserijkundig onderzoek in de Chris Achterbosvijver in Oldenzaal eind november, werd een wel heel opmerkelijke vangst gedaan. Een grootkopkarper van niet minder dan 1,27 meter lang en het imposante gewicht van 36 kilo.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.