Mega grootkopkarper in Oldenzaal (36 kg)

20945
02 jan 2013

Tijdens een visserijkundig onderzoek in de Chris Achterbosvijver in Oldenzaal eind november, werd een wel heel opmerkelijke vangst gedaan. Een grootkopkarper van niet minder dan 1,27 meter lang en het imposante gewicht van 36 kilo.

Foto: Gerrit van Eck met het gouden exemplaar.

Maar de targetvissers hebben pech: grootkopkarper eet louter plankton en micro-organismen. Een boilie zal dus geen soelaas bieden.

Gerrit van Eck, veldmedewerker bij Sportvisserij Nederland, over de kolossale verschijning: “Niet eerder werd een vis van
dit gewicht gevangen tijdens een visserijkundig onderzoek van Sportvisserij Nederland, noch in de OVB-tijd. Ik heb in ruim 23 jaar veldwerk de nodige markante vissen in de netten aangetroffen, maar dit sloeg echt alles.”

Foutje, bedankt

De Chris Achterbosvijver behoorde begin jaren ’90 nog tot een nabijgelegen recreatiepark. De toenmalige eigenaar had opgevangen dat als hij ‘grote karpers’ zou uitzetten, er een toestroom van karpervissers zou volgen. Toen de eigenaar zo’n 20 jaar geleden een aantal ‘grote karpers’ kreeg aangeboden, bedacht hij zich dus geen moment. Dat het grootkopkarpers betrof, die alleen plankton eten en dus niet aan de hengel te vangen zijn, wist hij echter niet.

De Oldenzaalse HengelsportVereniging – de hedendaagse visrechthebbende van de waterpartij – besloot daarop om in 1999 acht van de tien tijdens een onderzoek gevangen grootkopkarpers over te plaatsen naar een ander water. Het ging toen al om vissen van over de meter lang en richting de 20 kilo.

Doorgegroeid

Bij het visserijkundig onderzoek eind november kwamen de twee overgebleven grootkopkarpers – inmiddels aardig op leeftijd – weer boven water. De vissen waren inmiddels nog wat groter: het ene exemplaar was 127 cm lang en 36 kilo zwaar. Nummer twee was met 120 cm en 30 kg niet veel kleiner. Opmerkelijk daarbij was de gouden kleur van laatstgenoemd exemplaar.


De grootkopkarper van 127 cm lang en 36 kilo zwaar.

Van Eck: “Zeker weten doe ik het niet, maar ik vermoed dat de vis van een siervishandel afkomstig is. Destijds zal er gezien deze gouden verschijning wat koi-bloed in de bloedlijn van een aantal grootkopkarpers zijn geslopen.”

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.