Grootkopkarper in Hart van Nederland

20662
06 sep 2013

Danny Straten meldde via het hengelvangstenplatform MijnVISmaat een wel heel bijzondere vangst. Hij ving op 1 september op de Waal een gigantische grootkopkarper van 132 cm. Hart van Nederland besteedt in haar uitzending van vanavond om 22.30 uur aandacht aan de vangst van deze bizar grote vis.

De vangst die Danny meldde op MijnVISmaat viel meteen op. Niet alleen door de enorme afmetingen van de vis, maar ook omdat grootkopkarpers zelden worden waargenomen in Nederland. Grootkopkarpers komen oorspronkelijk uit Azië en zijn in Duitsland wel eens uitgezet om algen te bestrijden. Deze vissen eten voornamelijk algen en filteren de waterkolom door met hun reusachtige bek wijd open door het water te zwemmen. De gigant die Danny ving is mogelijk via de Rijn in onze rivieren terechtgekomen.

Hengelvangstmeldingen

Ook andere vissoorten hebben een vergelijkbare weg afgelegd. Zo zijn in het verleden exotische vissen uit Oost-Europa als de roofblei en diverse grondelsoorten ons land binnengekomen. Sportvissers zijn vervolgens vaak de eersten die de komst van deze vissen opmerken als zij ze aan de hengel vangen. Doordat deze hengelvangsten via de website of speciale app op het vangstenplatform MijnVISmaat worden gemeld, kan Sportvisserij Nederland deze checken en toevoegen aan haar database. Zo krijgen we waardevolle gegevens over de visstand.

Aanvulling op wetenschap
Eerder werden vangstgegevens al gebruikt om de meerval- en barbeelpopulatie in Nederland in kaart te brengen. Daarbij vormen vangstgegevens ook een mooie aanvulling op de wetenschappelijk beschikbare kennis. Zo blijkt uit vangsten van sportvissers dat grootkopkarpers veel zwaarder en ouder kunnen worden dan in de wetenschap bekend is. Waar die uitgaan van een maximumleeftijd van zo’n 20 jaar en 40 kilo, zijn in het buitenland door sportvissers al exemplaren gevangen van 30 jaar en meer dan 60 kg zwaar.Unieke videobeelden van de dril en de vangst, plus uitleg over deze bijzondere vangst door Pieter Beelen van Sportvisserij Nederland, komen vanavond in de late editie op Hart Van Nederland. Stem de televisie dus om 22:30 uur af op SBS6.

Hieronder de late editie van Hart van Nederland, het item start op 17:35.

 

Lees ook:


 

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.