Financiële steun voor damverwijderingen

2785
17 mrt 2021

De World Fish Migration Foundation - de stichting waarvan Sportvisserij Nederland partner is en die wereldwijd aandacht vraagt voor vismigratie - heeft een schenking van een half miljoen ontvangen van de deelnemers van de Postcode Loterij. Dankzij deze financiële steun kunnen nog meer onnodige dammen in Europa worden verwijderd.

Oprichter en directeur Herman Wanningen is in zijn nopjes met de schenking. "Dit is een mooie erkenning voor het werk wat we doen en geeft een welkome impuls aan damverwijderingen. We zijn hier als stichting bijzonder blij mee."

In de 5 Uur Show op SBS6 kreeg Wanningen volop tijd om over het werk van zijn stichting te vertellen. Fanatiek sportvisser, acteur en ambassadeur van de stichting Klaas van der Eerden schoof ook aan. Het item is hier terug te kijken.

Trekvissen terug

Sportvisserij Nederland is eveneens blij om te zien dat de World Fish Migration Foundation steeds meer aandacht, erkenning en financiële steun krijgt. Net als de stichting werkt de bond in diverse projecten aan betere vismigratiemogelijkheden zodat (trek)vissen weer vrij kunnen zwemmen.

Zoetwatervissen zwaar onder druk

De World Fish Migration Foundation is de spin het web voor gezonde rivieren vol vis. De stichting creëert op een positieve manier bewustwording rond vismigratie, doet mee aan onderzoek en adviseert bij damverwijderingen in binnen- en buitenland.

Uit een internationale studie over zoetwatervissen waaraan de World Fish Migration Foundation onlangs nog meedeed, blijkt dat de populatie zoetwatervissen met ruim driekwart (76%) is afgenomen. De biodiversiteit in rivieren gaat twee keer zo snel achteruit als bijvoorbeeld in het bos of in de oceanen. Grote riviervissen van meer dan 30 kilo zijn zelfs al zo goed als uitgestorven.

Meerdere oorzaken

De druk op zoetwatervissen heeft meerdere oorzaken, maar komt onder meer door dammen, vervuiling, overbevissing en klimaatverandering. Wanningen: "De studie toont aan hoe urgent het probleem is. Het bericht is wereldwijd opgepakt en heeft meer dan een miljard mensen bereikt. Zelfs Leonardo Dicaprio heeft er op zijn Instagram aandacht voor gevraagd."

100.000 overbodige dammen

De World Fish Migration Foundation zet vismigratie niet alleen op de kaart, maar maakt er ook werk van door dammenverwijdering te stimuleren. Dit blijkt namelijk een van de meest effectieve manieren om de visstand en biodiversiteit in rivieren te herstellen.

Wanningen weet dat in Europa maar liefst minimaal 100.000 overbodige dammen 'klaarliggen' om te worden verwijderd. "Met de bijdrage van de Postcode Loterij deelnemers kunnen wij onze stichting opschalen. Goed nieuws voor ons en de vissen."

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.