Terugvangst gemerkte haaien

2407
19 jul 2021

Drie in de Zeeuwse wateren gemerkte gladde haaien zijn door sportvissers teruggevangen (en daarna levend en wel weer losgelaten). De ene melding kwam uit Swansea Bay bij Wales, de twee andere haaien doken weer op in de Voordelta.

Tussen 2009 en 2017 heeft Sportvisserij Nederland met behulp van charterschippers meer dan 4.000 gladde haaien van een merkje voorzien – onder meer tijdens diverse edities van Sharkatag. Dit om meer kennis op te doen over de omvang, verspreiding en migratie van de haaienpopulatie voor de Nederlandse kust. Onlangs ontving projectleider Niels Brevé drie bijzondere terugmeldingen. “De eerste betreft een vis die begin juni werd gevangen in Swansea Bay, Wales. Deze haai werd in juni 2017 gemerkt door schipper Sjef Matthijssen bij Neeltje Jans. Dit is de eerste melding die de route vanuit Zeeland naar de Ierse Zee aangeeft. We hadden al het vermoeden dat vissen tussen deze gebieden migreerden, maar dit is de primeur die deze hypothese bevestigt.”

Herstel en bescherming

Twee andere in 2013 bij Neeltje Jans door Matthijssen gemerkte haaien blijken vaker in deze omgeving te vertoeven. Acht jaar later (voorjaar 2021) werd een vis weer op exact dezelfde plek gevangen, de ander iets verderop in de Westerschelde. Brevé: “Waar ze in de tussentijd naartoe zijn geweest weten we niet precies. In grote lijnen zien we wel dat de vrouwtjes in de herfst en wintermaanden naar zuidelijke wateren trekken, terwijl de mannetjes noordwaarts zwemmen.

In de lente en zomerperiode keren ze dan weer terug naar de Voordelta om hun jongen ter wereld te brengen. De Ooster- en Westerschelde zijn zogenaamde pupping areas. Daar worden tegenwoordig ook veel kleine haaien gevangen.” Deze inzichten in het bestand van de gladde haai is belangrijk voor het herstel en bescherming van de soort.
Gerelateerde berichten
27 mrt 2021 Onderzoek - visstanden monitoren 3635 Inschatten welke vissoorten ergens voorkomen kan vrijwel elke sportvisser, maar wéten wat er zwemt – en hoe dat visbestand zich in de loop der tijd ontwikkelt – is een kwestie van monitoren. Dat is dan ook precies wat de afdeling Onderzoek & advisering van Sportvisserij Nederland al sinds jaar en dag doet. 23 jul 2020 Meld ook jonge haaien! (video) 2483 Sportvisserij Nederland en Wageningen Marine Research doen onderzoek naar de verspreiding en populatieopbouw van haaien in de Noordzee. Vangstmeldingen spelen daarbij een belangrijke rol en deze worden dan ook beloond. Ook meldingen van hele kleine haaitjes zijn bijzonder welkom. 18 jul 2020 Herintroductie vissoorten: haaien, zeeforel, steur en elft 3668 Jaarlijks wordt door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd in heel Nederland, vanaf de Geul tot het Lauwersmeer en in de Noordzee. Dit varieert van kleine onderzoeken en adviezen voor wateren van hengelsportverenigingen tot onderzoeken in provinciale en rijkswateren in samenwerking met water- en natuurbeheerders. 16 jul 2019 Sharkatag: 191 haaien en volop media-aandacht 5554 Van donderdag 11 t/m zaterdag 13 juli vond de achtste editie van het door Sportvisserij Nederland georganiseerde haaien-evenement Sharkatag plaats. Tijdens deze drie visdagen zijn door 250 sportvissers op tien verschillende charterboten in totaal 191 haaien en vijf roggen gevangen. 05 jul 2019 Sharkatag 2019: haaien vangen voor onderzoek! (video) 4265 Tien charterboten met in totaal driehonderd sportvissers gaan op 11, 12 en 13 juli vanaf het Zeeuwse Neeltje Jans de zee op om te gaan vissen op gevlekte gladde haaien en ruwe haaien. Ook dit jaar krijgen de grootste exemplaren een hypermoderne zender mee, zodat Sportvisserij Nederland hun verspreiding en gedrag kan onderzoeken.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.