MijnVISmaat foto van de maand: meerval

1927
18 sep 2021

Kleine vis vangen aan groot aas is lastig – om niet te zeggen: haast onmogelijk. Dat grote vis zich wél aan kleín aas vergrijpt, bewijst Jeroen Derksen met deze meerval die hij ving aan een ASP-spinnertje!

Jeroen had zijn zinnen eigenlijk op de roofblei gezet toen hij zondag 18 juli naar de Oude IJssel vlakbij Doetinchem ging voor een dagje vissen. Dat leek bij aankomst ook te gaan lukken: aan het water zag hij diverse keren donkergrijze rugvinnen het wateroppervlak doorklieven. Dit is typisch een teken dat de roofblei actief is, vlak onder het wateroppervlak. Dus al snel vloog er een ASP-spinnertje door de lucht, in de richting van de actieve vissen. Omdat roofblei wel van snel gepresenteerd kunstaas houdt, viste Jeroen de spinner vervolgens up-tempo binnen.

Beste klap

En dat werkte. “Al na een paar worpen volgde er ineens een beste klap op mijn hengel”, blikt Jeroen terug. “Dat moét wel een hele mooie roofblei zijn, dacht ik. Maar de vis bleef wel erg lang onder water. Pas na een paar minuten drillen ving ik een eerste glimp op van de vis. Een grote kop liet zich aan de oppervlakte zien: meerval!” Normaliter vist Jeroen altijd met zijn vaste vismaat, maar vandaag stond hij toevallig alleen aan de waterkant. Dat zal je net zien als je zo’n vis haakt. Maar met de hengel in de ene hand en het schepnet in de andere, lukte het hem gelukkig om de vis na een enerverende dril te landen.

111 cm

Na meting bleek de meerval 111 centimeter – een mooie vangstfoto meer dan waard natuurlijk. Gelukkig konden Jeroen’s toegesnelde broer en schoonzus een paar mooie plaatjes schieten, waarna de vis weer snel en voorzichtig werd teruggezet in de Oude IJssel. “Eerlijk gezegd was ik even verbaasd als blij met deze vis. Ik wilde al heel graag eens een meerval vangen, dat was echt een van mijn doelen. Maar dat mijn eerste dan meteen zo groot zou zijn, had ik ook weer niet verwacht. Het is meteen een nieuw PR voor me”, eindigt Jeroen – die hoopt om zijn nieuwe record ooit nog eens te verbreken met de vangst van een grotere meerval. En zoals wel duidelijk is geworden, kan dat ook met heel klein kunstaas gebeuren.

Andere vangsten
De zeelt geldt voor menig wit- en karpervisser als een hele mooie bijvangst. Tóch kun je ook heel goed gericht op Tinca tinca vissen – met een worm aan de haak. En laat Max van Diemen dat nou al te goed weten.
Het zonnetje was eind juli eventjes ver te zoeken. Gelukkig is snoekbaars overdag veel actiever als het bewolkt is. Het leverde Maarten de Haan deze mooie ‘glasoog’ op, gevangen op de Nederrijn met dood aas.
Snoek beethouden met de kieuwgreep: voor sommigen blijft het toch een beetje spannend. Maar dat geldt in elk geval niét voor de stoere dochter van Erwin van Driel, die trots met deze Twentse snoek poseert.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.