ZomerVISkaravaan 2021 - visfeest op 40 locaties in Nederland

2451
22 sep 2021

De ZomerVISkaravaan trok deze zomer weer door Nederland. Gedurende zes weken konden jongeren in hun vakantie op 40 verschillende locaties kennismaken met sportvissen. Hét VISblad ging langs bij de editie in Naarden-Bussum.

Op een druilerige zomerdag eind juli zijn alle stekken op een stuk oever aan de buitengracht van Naarden-Vesting bezet. Iets verderop leren kinderen onder meer tuigjes knopen, vissen drillen op de drilsimulator en werpen met een werphengel.


Opperste concentratie bij het drillen van een vis op de drilsimulator.

Gert-Jan Rebel, voorzitter van HSV Naarden-Bussum, kijkt tevreden toe hoe vijftien vrijwilligers de ruim veertig kinderen op weg helpen. Al vanaf de eerste minuut dat de dobbers in het water liggen wordt er vis gevangen, en de voorzitter heeft er alle vertrouwen in dat iedereen dit genoegen vandaag mag smaken. “We besteden veel zorg en aandacht aan de vestingwateren, dus de visstand hier is uitmuntend”, vertelt hij trots. “Het water is bovendien landelijk ingebracht zodat iedereen met de VISpas er mag vissen.”


Gert-Jan Rebel, voorzitter van HSV Naarden-Bussum.


Voldoende vrijwilligers

 
Het is de eerste keer dat zijn vereniging de ZomerVISkaravaan organiseert. “Dit is ons jubileumjaar – we bestaan honderd jaar – dus dit leek mij een mooie manier om het nog eens extra te vieren”, legt Rebel uit. Vrijwilligers vinden voor deze feestelijke dag was dan ook geen enkel probleem.

“We hebben een hele actieve vereniging en doen veel voor onze leden. Zelfs de jonge, fanatieke vissers vinden het daarom leuk om ook wat terug te doen. De gemiddelde leeftijd van onze vrijwilligers schat ik op veertig jaar.” Voor de kids is het ideaal. Ze hebben binnen no time hulp en de jongste, minst ervaren vissertjes hebben zelfs een eigen coach die hen helpt met het  beazen van de haak en onthaken van de vis.


 

'Heeft hij geen tanden?'

 
Zowel de kinderen als de vrijwilligers hebben genoeg te doen, want er komen prachtige vissen boven water. Grote voorns, knotsen van brasems en veel baars. Met name die laatste vis kan op veel bewondering rekenen van de jonge sportvissers.De 11-jarige Danielle  weet al snel een groot exemplaar te vangen waarmee ze graag op de foto wil. Het kost een vrijwilliger behoorlijk wat overredingskracht om haar de vis vast te laten pakken. “Heeft hij geen tanden dan? En die stekels, ik ben bang dat hij me prikt”, zegt ze ietwat angstig. Na twee keer proberen lukt het de derde keer wel om de vis goed vast te pakken en kijkt ze trots als een pauw in de camera. Of dit haar grootste vis ooit is? “Dat niet, ik heb al snoek en karper gevangen. Mijn vader vist namelijk ook fanatiek”, legt ze uit.
 

Jeugd enthousiasmeren

 
De deelnemers vormen een gevarieerde mix van kinderen die nog nooit een vis hebben gevangen tot kids die al ervaring hebben en juist meer willen leren. Dat is volgens Gerwin Gerlach, coördinator jeugdzaken van Sportvisserij Nederland, ook de kracht van de  ZomerVISkaravaan.

“Het doel is om de jeugd enthousiast te maken voor het sportvissen. Net als bij onze vislessen wil je onervaren kinderen de basis van het vissen bijbrengen. Maar je wilt ze ook gemotiveerd houden, dus leer je de kinderen die al vissen de fijne  kneepjes van het vak zodat ze meer vangen.”Dat het concept een succes is, blijkt wel uit de vele aanmeldingen van hengelsportverenigingen uit heel Nederland. “Omdat wij meehelpen met de promotie en organisatie en materialen beschikbaar stellen, is het voor verenigingen een ideale manier om de jeugd te bereiken.”

Interview voor de krant


Voor de 10-jarige Noëlla is het bij het middaguur al een dag om nooit te vergeten. Ze had nog nooit gevist en heeft nu al acht vissen gevangen, waaronder een hele grote baars. “Zelfs iemand van de krant heeft mij net geïnterviewd omdat ik zo’n grote vis ving”, zegt ze trots.


Noëlla (10) gaat na de ZomerVISkaravaan vaker vissen: “Vooral de spanning als de dobber onder gaat is ontzettend leuk.”

Haar oom heeft haar meegenomen omdat ze al langer aangaf weleens te willen vissen. “Mijn ouders hebben er niet zoveel mee en omdat ik twee kleine zusjes heb die nog niet kunnen zwemmen, durven ze nog niet met het hele gezin naar de waterkant”, legt ze uit. Na vandaag gaat Noëlla in ieder geval vaker vissen, zeker als ze hoort dat ze de hengel mag houden: “Vooral de spanning als de
dobber onder gaat is ontzettend leuk.”

Goedgevulde gooediebag

 
Als om één uur de voorspelde regen valt, blijkt ook de voorspelling van de voorzitter te zijn uitgekomen: iedereen heeft vis gevangen, de meeste kinderen zelfs een hele reeks. Bovendien zijn ze allemaal voorzien van een heerlijke lunch dankzij een ingehuurde  foodtruck.

“Vanwege ons 100-jarig bestaan wilden we graag een beetje extra uitpakken”, glundert Rebel. Door de regen is het wel even dringen bij de uitschrijfbalie. Een aantal kinderen houdt het vanwege het weer voor gezien, maar krijgt eerst nog een goodiebag mee naar huis. “Ook alle gebruikte materialen mogen ze houden en ik heb met de winkelier die de maden heeft geleverd afgesproken dat ze
daar hun bakje nog een keer gratis mogen vullen”, vertelt de voorzitter.Beter dan gamen

 
Na een korte bui piept vervolgens een voorzichtig zonnetje door het wolkendek. Een betere timing is niet denkbaar, want snel daarna  galmt het woord ‘ijs’ over het veld. De voorzitter heeft een ijskar geregeld die iedereen van een gratis Italiaans ijsje voorziet.

Voor de 12-jarige Adrie is het een mooi moment om even terug te kijken. Met een knots van een brasem heeft hij waarschijnlijk de grootste vis van de dag gevangen. Dat hij hier is, komt vooral door zijn ouders: “Voorheen viste ik heel veel, maar sinds ik een PlayStation heb zit ik  vooral te gamen. Mijn ouders zien liever dat ik vis en hebben mij daarom opgegeven.” Gelukkig heeft hij de smaak na vandaag wel meteen weer te pakken. “De kick van het vangen en de vis daarna netjes weer terugzetten, dat heb je met gamen niet.”


Met wat hulp van een begeleider ving Adrie (12) deze fraaie brasem.


In het kader van de Vang5-campagne werd door de kids op en rondom het terrein zwerfvuil opgeruimd.


ZomerVISkaravaan 2021


De ZomerVISkaravaan wordt iedere zomer door Sportvisserij Nederland georganiseerd in samenwerking met lokale hengelsportverenigingen. De evenementen vinden plaats tijdens de eerste en laatste weken van de zomervakantie. De editie van dit jaar zit erop, maar hengelsportverenigingen die in 2022 de ZomerVISkaravaan willen helpen organiseren kunnen contact opnemen met George Hampsink van Sportvisserij Nederland.

Gerelateerde berichten
02 aug 2021 ZomerVISkaravaan in volle gang 2665 Sportvisserij Nederland organiseert ook deze zomer weer samen met lokale hengelsportverenigingen de ZomerVISkaravaan, een reeks ééndaagse sportvis-events voor kinderen verspreid door het land. Tot nu toe is de karavaan al op 19 plaatsen geweest met een totaal van 1200 deelnemers. Daarmee is het programma precies op de helft. 09 jul 2021 ZomerVISkaravaan 2021 komt eraan! 4408 Deze zomer staat in het teken van de ZomerVISkaravaan! Ben jij niet ouder dan 14 jaar? Zorg dan dat je de eerste of laatste week van jouw zomervakantie vrijhoudt, want in samenwerking met lokale hengelsportverenigingen organiseert Sportvisserij Nederland dit jaar 42 super coole ééndaagse VIS-events. In dit bericht een overzicht van alle evenementen in de buurt! 05 mrt 2021 Tips voor verenigingen om jeugd op weg te helpen 3039 In het afgelopen jaar heeft de jeugd meer dan ooit de waterkant opgezocht. Door corona is er behoefte aan leuke activiteiten die je op een veilige manier kunt uitoefenen, en vissen past daar perfect bij. Vooral kinderen die voor het eerst gaan vissen hebben wat ondersteuning nodig op het gebied van waterkennis, vaardigheden en de omgang met vis en natuur. Daar ligt een uitdagende taak voor de verenigingen! 10 sep 2020 ZomerVISkaravaan 1000 kinderen 2331 Deze zomer vonden er verspreid door heel Nederland 14 jeugdevenementen plaats in het kader van de ZomerVISkaravaan 2020. Daarbij hebben in totaal ruim 1.000 kinderen op een leuke en verantwoorde manier kennisgemaakt met het sportvissen. 31 jan 2020 ZomerVISkaravaan 2020: een spetterend zomerjeugdevent voor jouw vereniging 3499 Deelname aan de ZomerVISkaravaan 2020 is een unieke kans om jouw vereniging meer lokale bekendheid te geven en kinderen kennis te laten maken met en te begeleiden bij het sportvissen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.