Nederland 7e bij WK Dobbervissen Senioren

2623
13 sep 2021

Team Holland is 7e geworden bij het WK Dobbervissen Senioren – afgelopen weekend in het Italiaanse Peschiera del Garda. Italië, Tsjechië en Engeland gingen er met respectievelijk het goud, zilver en brons vandoor. In totaal streden 23 landenteams om de prestigieuze titel wereldkampioen Dobbervissen Senioren.

Met teamleden Stefan Altena, Jurgen Spierings, Ramon Ansing, Nick Eestermans, Sjors Milder, Ramon Pasmans en Luciën de Rade wisten bondscoaches Jan van Schendel en Stefan Verhoeven zich vooraf verzekerd van een ijzersterke ploeg met de nodige (internationale) ervaring.

Aan de rivier de Mincio leverde dat de Oranje equipe – afgevaardigd door Sportvisserij Nederland – helaas echter geen eremetaal op bij deze 67e editie van het WK Dobbervissen Senioren.

Check voor de volledige uitslag onze Facebookpagina Wedstrijdvissennl

Vaste stokvisserij

Om de op het parcours aanwezige vissoorten – vooral kopvoorn, barbeel, carassio, scardola (een soort rietvoorn) met tevens kans op een enkele karper – te vangen, werd naast de vaste stok ook de bolognese- en matchhengel ingezet. “Maar gaandeweg de trainingsdagen en ook tijdens de wedstrijd kwam de visserij letterlijk en figuurlijk wat meer onze kant op”, blikt bondscoach Van Schendel terug. “Het vissen met de match- en bolognese hengel en daarmee het vissen en voeren op verschillende, wat verdere afstanden is niet ons specialisme. Dat het vooral uitdraaide op een vaste stokvisserij, was daarom niet in ons nadeel.”

Met de zevende plek in een deelnemersveld van 23 landenteams kan Van Schendel heel goed leven: “Ik kijk terug op een mooi WK, maar ook op een van de moeilijkste WK’s die ik ooit heb meegemaakt. De omstandigheden vroegen om een specifieke visserij en het inzetten van verschillende technieken.” Na de eerste wedstrijddag stond Team Holland nog op plek 9 in het tussenklassement.

Jurgen Spierings met een fraaie kopvoorn, gevangen tijdens de trainingsweek.

Jong team

Al tijdens de trainingsweek bleek hoe wisselvallig de vangsten waren langs het parcours aan de stromende Mincio-rivier. Van Schendel: “Op basis van de trainingen kregen we een beeld in welke vakken het vooral om de kleine vis zou gaan en op welke stukken nog wel een aardige kans op een bonusvis zoals kopvoorn en karper aanwezig was. Ook waren er plekken waar überhaupt nauwelijks vis te vangen leek. Met name bij de loting van wedstrijddag 2 hadden we daarbij het geluk helaas niet aan onze zijde.”

De bondscoach doelt o.a. op de ongunstige stekloting van Nick Eestermans, die niettemin een karper wist te haken maar deze spijtig genoeg verspeelde. “Als je beseft dat wij nog een relatief jong team hebben met dit keer nota bene enkele debutanten, dan kan ik niet anders concluderen dan dat de toekomst er voor Team Holland heel goed uit ziet. In een ijzersterk deelnemersveld en bij een lastige visserij op stromend water die wij toch minder goed kennen dan veel andere landen, konden we als team heel goed mee met de top. En als we dat op deze lastige editie van het WK Dobbervissen Senioren kunnen, dan kunnen wij dat overal”, besluit de bondscoach tevreden.


Ondanks de lastige omstandigheden aan de stromende Mincio-rivier kwam Team Holland goed voor de dag.

12e plek individueel

Luciën de Rade – die debuteerde bij de WK Seniorenploeg – eindigde met een 12e plek in het individuele eindklassement het hoogst van de Nederlandse ploeg. Die eindnotering was voor een belangrijk deel te danken aan een karper van ruim 4 kg tijdens de eerste wedstrijddag. “Normaliter gaat zo’n vis er als een raket vandoor en breekt alles af. Bij mij gleed de vis na ruim anderhalf uur drillen in het net en waren de punten binnen”, resumeert De Rade de knappe vangst. Vanuit het publiek klonken gemixte geluiden, enerzijds werd over geluk gesproken terwijl anderen het juist over absolute kunde hadden.

“Met in het achterhoofd dat karpers dit WK tot de mogelijkheden behoorde, besloot ik om de puller kit te monteren. Deze elastiekmontage is regulier bij het vijvervissen, maar wordt op stromend water nauwelijks toegepast. Sinds het WK Jeugd U25 in Italië in 2018 (toen greep Luciën zowel individueel als met het team de gouden medaille, o.a. dankzij diverse karpers, red.) heb ik deze topset daarom altijd bij me. De beslissing om hem op mijn hengel te zetten, pakte goed uit”, aldus De Rade die daarmee laat zien dat je het geluk ook kunt afdwingen. “Al is het meer dan alleen zo'n bonusvis. Uiteindelijk komt het altijd neer op dat je gekozen voertactiek en de toegepaste vistechniek perfect moeten samenkomen.”


Luciën de Rade met de karper die hem mede zijn 12e plek in het individuele klassement opleverde.

Al met al blikt De Rade meer dan tevreden terug: “Je gaat voor het teamresultaat, maar dat neemt niet weg dat ik ook dit individuele resultaat prachtig vindt. Het bevestigt allebei dat we als Team Holland meekunnen op het hoogste niveau en dat biedt veel perspectief.”

FIPSed ranking

Nederland stond voorafgaand aan deze editie van het WK Dobbervissen Senioren op de vijfde plek in de world ranking lijst. Deze lijst bevat in totaal 45 landen en wordt bijgehouden door de officiële internationale wedstrijdorganisatie FIPSed Fédération Internationale de la Pêche Sportvice en Eau Douce (kortweg FIPSed). Het grootste succes dat Team Holland de laatste jaren vierde was in 2014, toen onze nationale ploeg knap wereldkampioen werd bij het WK in Kroatië. De vorige editie van het WK Dobbervissen Senioren in 2019 behaalde Team Holland de 6e plek in het eindklassement. In 2020 vond het WK geen doorgang vanwege corona.

Voor het WK Dobbervissen Senioren 2022 (de 68e editie) heeft de FIPSed aan Kroatië de organisatie toegewezen. Voor Team Holland – met 2014 nog vers in het geheugen – een extra mooie voorbode.

Kijk voor de volledige uitslag van het WK Dobbervissen Senioren 2021 (zowel teams als individueel) op de Facebookpagina Wedstrijdvissennl of die van de FIPSed.


Ramon Pasmans, hier bezig met een kopvoorn die na 20 minuten in het net gleed. 

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.