Poster zoetwatervissen vernieuwd

10113
17 nov 2021

De poster met daarop alle 73 Nederlandse zoetwatervissen is vernieuwd. Aan de nieuwe versie zijn nieuwe soorten toegevoegd, één soort is verwijderd en de nodige naamsveranderingen zijn doorgevoerd. Ook hebben een aantal soorten een nieuwe afbeelding gekregen voor een betere herkenning.

Op de poster staan niet alleen alle inheemse en ingeburgerde zoetwatervissoorten 'van Aal tot Zeelt', maar ook uitheemse vissen ('exoten') – waaronder de nieuwste exotische grondels. Elke vissoort is voorzien van zijn Nederlandse én wetenschappelijke naam.

Nieuwe soorten

De Kaukasische dwerggrondel, de dunlipharder en de Noord-Aziatische modderkruiper zijn aan de poster toegevoegd omdat ze steeds vaker worden aangetroffen in ons binnenwater. De gup is van de poster afgehaald omdat deze vrijwel niet meer voorkomt als gevolg van afnemende koelwaterlozingen door de industrie, waardoor de soort niet meer kan overwinteren.


Nieuw op de poster: Kaukasische dwerggrondel

Naamswijzigingen

Onder de gewijzigde Nederlandse namen valt onder meer de Atlantische steur, die nu Europese steur heet. De meerval heet nu officieel Europese meerval en de naam van de rietvoorn – die ook wel ruisvoorn werd genoemd – is nu vastgesteld als rietvoorn. Ook in de wetenschappelijke namen zijn flink wat aanpassingen gedaan.

Zo draagt de roofblei niet meer de naam Apsius aspius maar Leuciscus aspius. De naamswijzigingen zijn met meerdere organisaties afgestemd en zijn nu conform de officiële lijst van Nederlandse vissoorten. Met deze poster heb je dus altijd de juiste officiële benamingen te pakken.

Betere foto’s

Goede foto’s zijn de basis voor een goede herkenning, en dus zijn de foto’s van de diklipharder, Donaubrasem, blauwneus en de bot vervangen door betere exemplaren. Lukt het jou met je vangstfoto tóch niet uit om de juiste soort te achterhalen? Gebruik dan de gratis VISsengids app en scan de vis. De app vertelt dan welke soort het is.

O.a. de Donaubrasem kreeg een betere foto.

Specificaties

De poster is vervaardigd van hoogwaardig, glanzend en scheurvast papier en is verkrijgbaar in een groot formaat van 70 x 100 cm en een klein formaat (A3) van 29,7 x 42 cm – ideaal voor in de hobbykamer, het clubhuis, op school en niet te vergeten boven je bed. De posters zijn te verkrijgen in de webshop van sportvisserij Nederland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.