Vuurdoop - keurige klosjes

1672
08 dec 2021

De ergernis van klosjes waar de lijn vanzelf vanaf krult zullen veel sportvissers ongetwijfeld herkennen. Zeker als je verschillende lijndiktes meeneemt naar de waterkant kan het in je tas of tackle box een echte warboel worden. De Tippet Spool Tender is een simpele maar uiterst effectieve oplossing voor dit probleem.

Plakkertjes op het beginpunt van de lijn. Tal van clipjes om de lijn in vast te klemmen. Plastic klemmetjes die over het spoeltje worden geplaatst. Elastiekjes die moeten voorkomen dat de lijn van het klosje af springt. Er zijn tal van oplossingen bedacht om te voorkomen
dat lijn van de klos af krult. Die zijn echter vaak niet ideaal. Clipjes pakken lijn van een bepaalde diameter wel goed, maar neem je die
een paar maten dunner, dan floept de lijn er steeds uit. Bij elastiekjes is het ook regelmatig zoeken naar waar het begin van de lijn zich nou precies bevindt.

Eenvoudig en geniaal

De oplossing komt uit de vliegviswereld. In die tak van sport hebben hengelaars vaak veel klosjes lijn bij zich zodat ze de tippet (verbinding tussen leader en vlieg) snel kunnen aanpassen. Dat vraagt om een praktische oplossing voor het hiervoor geschetste probleem – en dat is de Tippet Spool Tender. Dit elastische bandje maakt dat de lijn niet van het klosje of de spoel springt. Bovendien ben je dankzij het verlijmde buisje waar je de lijn door moet halen nooit het begin daarvan kwijt. Je bevestigt de tender eenmalig, waarna je de lijn gecontroleerd kunt afrollen en -knippen. Deze procedure kun je net zo vaak herhalen totdat de klos leeg is, waarna je de tender overzet naar een ander klosje.

Voor een prikkie

Hoewel dit handige item afkomstig is uit het vliegvissen, is de Tippet Spool Tender een handig hulpmiddel voor vrijwel alle sportvistechnieken. Bovendien is het heel betaalbaar, dus voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. Je zult zelfs geld besparen aangezien je nu geen lijn meer verliest doordat deze beschadigd is geraakt door clipjes. Ook de nestjes waar je alleen de schaar nog in kunt zetten – het stugge fluorocarbon springt bijvoorbeeld maar wat graag van de klos – behoren met dit product tot het verleden.


Gezien voor € 4,95 (verpakt per 4 stuks) bij e10-flyfishing.nl.


Doe mee en win

Abonnees van Hét  maken kans op één van de vijf verpakkingen met Tippet Spool Tenders. Meedoen? Mail dan vóór 31 december naar Hét VISblad o.v.v. ‘Tippet Spool Tender’ + je naam en adres. De winnaars maken we bekend via Facebook.


Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.