Vuurdoop - Kunstaasredder

2464
28 nov 2021

Als sportvisser laat je de waterkant vanzelfsprekend schoon achter. Om ervoor te zorgen dat je als roofvisser ook ín het water niets kwijtraakt, is er de kunstaasredder van Jaza-M. Dit handige item spaart niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee.

De meest interessante stekken voor de roofvisser zijn plekken met structuur onder water. Hier ligt de roofvis vaak in een hinderlaag te wachten op zijn prooi. Presenteer je daar je kunstaas, dan loop je het risico onverhoopt vast komen te zitten.

Dat is niet alleen milieutechnisch gezien zonde, maar kan ook aardig in de papieren lopen. Bovendien ben je soms gehecht aan een bepaald soort kunstaas. Bijvoorbeeld een plug waar je altijd vis mee vangt, maar die niet meer verkrijgbaar is. In dat soort situaties kan de Jaza-M kunstaasredder uitkomst bieden.

Jojoën voor de klik

De gebruiksaanwijzing is simpel. Je voert de hoofdlijn door de uitsparingen op het verzwaarde blok en laat dit vervolgens met behulp van het 15 meter lange, stevige touw gecontroleerd naar beneden glijden (hoe verticaler de hoek van de lijn, des te gemakkelijker dit gaat).

Op het moment dat de wartel of speld wordt bereikt, zal de sluiting hierop vastgrijpen. Dit gebeurt niet altijd direct, dus soms is het een kwestie van even jojoën om de klik tot stand te brengen. Is dat eenmaal gebeurd, dan kun je veel meer druk uitoefenen zonder je lijn te breken. Je staat er soms verbaasd van wat voor obstakels de Jaza-M samen met je kunstaas naar boven takelt.

Compact en praktisch

De Jaza-M kunstaasredder is verkrijgbaar in twee versies: medium (120 gr) en heavy (170 gr). De ‘lichte’ variant voldoet als je vanaf de kant vist, het zware type is ideaal op stromend water en in de boot. Kant of boot, diep of ondiep water; het loont altijd om dit handige gereedschap bij je te hebben. Dat kan zonder moeite, want je steekt hem zo bij je – dankzij het compacte formaat, maar ook omdat er geen haken aan zitten die in je kleding blijven hangen.

Snel terugverdiend

De Jaza-M is met een prijs van net geen € 25,- niet spotgoedkoop. Maar dan heb je wel een degelijke kunstaasredder die niet roest. Bovendien heb je hem na enkele geslaagde reddingen – bij prijzig kunstaas nog sneller – al terugverdiend. In de wandelgangen hoorden we dat de huidige voorraad niet onuitputtelijk is, dus wacht bij interesse niet te lang met bestellen. Het goede nieuws is dat er inmiddels druk wordt gewerkt aan een nieuwe serie Jaza-M kunstaasredders.

Doe mee en win

Abonnees maken kans op één van de vijf Jaza-M weggeefexemplaren – met dank aan sponsoring van Fish Inn uit Venlo. Meedoen? Mail dan vóór 8 december naar hetvisblad@sportvisserijnederland.nl o.v.v. ‘Jaza-M’ + je naam en adres. De winnaars worden bekendgemaakt via Facebook.com/sportvisserijnl

Bron: Hét VISblad - dec '21

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.