MijnVISmaat foto van de maand: snoekbaars

1956
16 mrt 2022

Nog één laatste stekje meepakken voordat je dan écht een einde aan je vissessie breit. Sharon van Rossum kan erover meepraten. Onlangs werd haar doorzettingsvermogen flink beloond.

Samen met haar vader was ze eind vorig jaar op pad om achter de snoek aan te gaan. “Wat we ook probeerden, het lukte ons niet om ie dag iets te vangen”, blikt Sharon terug. In plaats van de handdoek in de ring te werpen, kwam ze richting het einde van de sessie op het idee om het over een andere boeg te gooien. “Hier in de buurt weet ik een plekje waar we met de shad misschien nog wel een snoekbaarsje gevangen krijgen”, meldde ze haar pa. Die was nog wel te porren voor een eindsprintje, dus werd koers gezet naar de laatste stek.
 

Chocomel kleur

Hoewel Sharon op deze stek al eens een snoekbaarsje en een flinke roofblei had gevangen, was het vertrouwen na een dag blanken minimaal. “Je hebt er niet veel ruimte en het water is ter plekke maximaal een meter diep, dus het was een gokje. Maar niet geschoten is altijd mis.” Haar vertrouwen kreeg een kleine boost toen ze bij aankomst zag dat het water net chocomel was. “Voor een lichtschuwe vis als de snoekbaars is dat donkerbruin gekleurde water wel gunstig. Daarom besloot ik een knalgele shad in de speld te hangen.”
 

Enorme dreun

Daarna ging het snel. “Bij mijn eerste worp had het kunstaas de bodem nog niet geraakt, of ik kreeg al een enorme dreun op de hengel! ‘Volgens mij heb ik een hele grote snoek’, riep ik tegen mijn vader.” De vis begon te zwemmen en trok de lijn daarbij meerdere malen flink door de slip. “Nog steeds had ik niet in de gaten wat het was, totdat ik opeens voelde dat de vis begon te bonken. ‘Zou het een grote snoekbaars zijn?’, dacht ik bij mezelf.” Toen de vis vervolgens rustiger werd, ving ze een eerste glimp op. “Zo, dit is mijn PR snoekbaars”, riep ik naar ons pap.” 

Gaaf en donker

Die stond al klaar om de vis te scheppen en gelukkig ging dat in één keer goed. Daarna werd de vis snel op de mat gelegd om hem netjes te onthaken en te meten. “Hij bleek precies 70 centimeter te zijn. Dat is even groot als mijn PR, maar deze vis was veel dikker – daarom dacht ik in eerste instantie dat het een nieuw persoonlijk record was.” Desondanks was Sharon door het dolle heen. “Zo’n mooi gaaf en donker exemplaar had ik nog nooit gevangen! Met deze vis was ik echt heel erg blij.”

Andere vangsten

MijnVISmaat foto van de maand: brasem
Brasem. Lars Blokhuis trok er toen het voor het eerst een beetje op winter leek op uit met de feederhengel. Een setje verleidelijke kronkelende maden op de haak naast de korf trokken deze prachtige platte over de streep.

MijnVISmaat foto van de maand: snoek
Snoek. Een dode voorn die in een ondiepe singel werd gepresenteerd, leverde Noah Marc Dix deze mooie snoek van 94 centimeter op. Zijn zus heeft al iets meer ervaring met snoekvissen en demonstreert hier perfect de kieuwgreep. Dubbele hulde!

MijnVISmaat foto van de maand: karper
Karper. Aangezien de snoeken geen trek hadden in de dode voorn en horsmakreel die Rosalin Van Vliet aanbood, besloot ze een switch te maken. De maden die ze op de haak prikte vielen gelukkig wel in de smaak bij deze fraaie schubkarper.

WINACTIE

In maart en april maak je kans op een van de drie Aquos Ultra D feederhengels 3,6 m (t.w.v. € 89,99)! Je doet automatisch mee als je jouw witvisvangst(en) registreert in de MijnVISmaat app of via mijnvismaat.nl plaatst en op ‘delen met iedereen’ zet. 

MijnVISmkaat winactie: Aquos Ultra D feederhengel

Bron: Hét VISblad - april '22

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.