Een prachtig jaar vol vislessen!

1971
03 jun 2022

In 2021 hebben bijna 4.000 kinderen op de basisschool een visles gevolgd. Dat is een mooi resultaat, zeker omdat veel lessen niet konden plaatsvinden door corona. Nu de coronabeperkingen volledig zijn opgeheven kunnen de VISmeesters en hun VIScoaches zich weer volledig inzetten.

Sportvisserij Nederland streeft naar een verdubbeling van het aantal lessen van vorig jaar en het ziet er naar uit dat dat ook gehaald gaat worden! Dankzij de inzet van de vrijwilligers leren de kinderen veel over de onderwaterwereld en kunnen ze dichtbij school een paar uur lekker vissen.

Respect voorop

Niet alleen de leerlingen van groep 7 en 8 zijn steevast enthousiast over de vislessen. Ook de juffen en meesters zijn vol lof over de combinatie van een theorieles en het praktijkgedeelte. Eerst leren de kinderen van een VISmeester alles over de vis en zijn leefomgeving. Daarna wordt met de kinderen geoefend hoe je een gevangen vis moet landen, met natte handen onthaakt en weer onbeschadigd terugzet. 

Het geleerde wordt onder de deskundige begeleiding van VIScoaches aan de waterkant in de praktijk gebracht. Daarbij staan respect voor de vis en zijn leefomgeving voorop. Na afloop van de visexcursie ruimen de kinderen de waterkant op met behulp van de Vang5 materialen. 

Draagvlak voor de hengelsport

Vislessen dragen bij aan de maatschappelijke zichtbaarheid van en draagvlak voor de sportvisserij. Hengelsportverenigingen die vislessen organiseren staan vaak goed bekend bij kinderen, hun ouders en plaatselijke overheden. Vissende kinderen gaan meer naar buiten dan hun niet-vissende leeftijdsgenoten en ze leren dat respect voor vis en natuur belangrijk is.

Vooral verenigingen die aan de leerlingen een gratis jeugdvergunning verstrekken en zo de kennismaking met het vissen laagdrempelig maken, zien na een visles veel jeugd aan de waterkant. Bij voorkeur geeft de vereniging in de weken na de visles ook een vervolgcursus, zodat de kinderen een goede opleiding krijgen en op een goede en verantwoorde manier leren vissen.

Op www.vissenschool.nl lees je meer over het programma en de praktische invulling van een visles.
Gerelateerde berichten
26 apr 2022 Gezocht: vrijwilligers voor ouderen en jeugd! 2281 Zonder vrijwilligers kan geen vereniging bestaan! Vrijwilligers houden de hengelsportvereniging draaiend en zorgen met bijvoorbeeld vislessen en Samen VISsen uitjes voor dat andere de kans krijgen om te genieten van het vissen. Met deze projecten zorgen vrijwilligers voor nieuwe leden binnen de vereniging en komt de hengelsportvereniging positief in beeld. 25 apr 2022 Jouw vereniging maatschappelijk zichtbaar! (video) 1845 Voor een hengelsportvereniging is het erg belangrijk om een goede relatie met de gemeente te onderhouden. Ook als het visrecht stilzwijgend wordt verlengd en gemaakte afspraken worden nagekomen is de investering in een goede verstandhouding van belang. 07 apr 2022 Verenigingen vragen massaal de Online Jeugdvergunning aan 1921 Kinderen tot 14 jaar kunnen inmiddels bij meer dan 250 hengelsportverenigingen gratis kennis maken met de hengelsport. Deze verenigingen hebben de gratis Online Jeugdvergunning geactiveerd in hun ledenadministratie. Bijna 6000 kinderen hebben in 2021 gebruik gemaakt van deze vergunning! 15 feb 2022 Cursus VIScoach en VISmeester - meld je nu aan! 3457 In maart start Sportvisserij Nederland weer met de cursussen voor jeugdvrijwilligers. Door de versoepelde coronaregels kunnen we weer fysiek bij elkaar komen op verschillende locaties in het land. Als vrijwilliger van een hengelsportverengingen of federatie hoef je dus nooit ver te reizen om een cursus te volgen. De cursussen op het gebied van jeugdwerk zijn leerzaam én gratis! 04 feb 2022 Aan de slag met de Online Jeugdvergunning 2711 Kinderen tot 14 jaar kunnen inmiddels bij meer dan 250 hengelsportverenigingen gratis kennis maken met de hengelsport. Deze verenigingen hebben de gratis Online Jeugdvergunning geactiveerd in hun ledenadministratie. Meer dan 5500 kinderen hebben in 2021 al gebruik gemaakt van deze vergunning!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.