Vuurdoop: hakensteker voor plat- en rondvis

1372
29 jun 2022

Veel zeevissers nemen graag een visje mee voor eigen consumptie, maar zetten net zo lief vis terug als dat gewenst of verplicht is. De disgorger (hakensteker) van Tronixpro is een aanrader om platvis en rondvis zo snel en ongeschonden mogelijk terug te kunnen zetten en daarom staat dit product deze maand centraal in de VISblad-rubriek 'Vuurdoop'.

Zit de haak netjes voor in de bek, dan is het onthaken van een vis in de regel vrij eenvoudig. Heeft die de haak echter diep geslikt – zeevis kan erg gulzig zijn, ook de kleinere exemplaren – dan wordt het een ander verhaal. Om in dat geval niet te hoeven hannesen heeft Tronixpro de disgorger ontwikkeld. Dit nieuwe, handige en stevige stukje kunststof gereedschap is zo ontworpen dat de haak zo snel en gemakkelijk mogelijk uitde bek van de vis kan worden gewipt. 

In een handomdraai

Dat doe je als volgt: schuif eerst alle kraaltjes, drijvers en andere tierelantijntjes aan de haaklijn omhoog – doe dit ook met zo veel mogelijk van het aas. Pak de disgorger en doe de haaklijn in het sleufje, waarna je het kunststof staafje zover mogelijk naar beneden schuift. Nu zit de haakbocht in de hakensteker. Duw deze met een korte, snelle stoot iets verder zodat de haak volledig in de disgorger zit. Doordat de haakpunt in een gleufje zit, kun je hakensteker zonder problemen uitde bek van de vis halen. Kort samengevat: glijden, pakken, draaien en klaar ben je. 

Twee maten

De disgorger heeft aan beide kanten een uiteinde met een sleufje in een andere maat, zodat je met één hakensteker in de meeste situaties goed zit. Voor de meeste visserijen langs de Nederlandse kust is de small versie geschikt. Het dunne uiteinde pak je voor haken maat 10 tot 4, het dikke uiteinde gebruik je voor haken maat 4 tot en met 2. Vis je op zeebaars, gul of wijting en gebruik je grotere haken? Pak dan de large versie. Die is geschikt voor haken in maat 2 tot en met 1/0 (dunne kant) en haken 1/0 tot en met 3/0 (dikke kant). 

>> Doe mee en win

Abonnees van Hét VISblad maken kans op één van de vijf setjes disgorgers (small + large) die we namens Tronixpro mogen weggeven. Meedoen aan deze actie? Mail dan vóór 1 juli naar hetvisblad@sportvisserijnederland.nl o.v.v. ‘disgorger’ + je naam en adres. De winnaars maken we bekend via Facebook.com/sportvisserijnl

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.