Waddenzee kraamkamer voor ruwe haai

1441
04 aug 2022

Onderzoekers van Swimway Waddenzee hebben in juli verschillende pasgeboren ruwe haaien gevangen rond Terschelling en Ameland. Deze vangsten sluiten aan bij de signalen van garnalenvissers die aangeven af en toe jonge haaien aan te treffen in hun vangst. Daarmee lijkt het erop dat de Waddenzee wordt gebruikt als geboortegrond voor ruwe haai.

De ruwe haai kan bijna twee meter lang worden en legt grote afstanden af. Door sporadische vangsten van grote vrouwtjes en jonge dieren door garnalenvissers ontstond het beeld dat de dieren de Waddenkust opzoeken om hun jongen te baren. Onderzoekers van NIOZ en Wageningen Marine Research waren daarom in juli zelf op zee om een beter beeld te krijgen van de aanwezigheid van ruwe haai. Dit was voor het eerst dat er gericht naar de aanwezigheid van deze soort is gekeken rondom de Waddeneilanden.

Vier haaienpups

Om de functie van de Waddenzee voor de ruwe haai beter in beeld te krijgen, probeerden de onderzoekers de grote vrouwtjes te vangen en te voorzien van een satellietzender. Hiermee kunnen de vissen worden gevolgd om te zien wanneer ze aanwezig zijn in ons kustgebied. Helaas werden de grote vrouwtjes tijdens de expeditie niet gevonden. Wel werden vier pasgeboren ruwe haaienpups van 28 tot 37 centimeter aangetroffen (deze zijn echter niet groot genoeg om met een zender te worden uitgerust). Dat is hoopvol nieuws voor deze vissoort, waarmee het wereldwijd slecht gesteld is.

Swimway Waddenzee

Binnen het project Swimway Waddenzee wordt het gebruik van de Waddenzee door verschillende vissoorten bestudeerd, om zo adviezen te kunnen geven voor het beheer en herstel van de visstand. Dat is hard nodig, want uit gegevens van de NIOZ-fuik blijkt dat de hoeveelheid vis in de Waddenzee fors is afgenomen. Meer informatie over dit project vind je op www.swimway.nl.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.