Start visserijkundige onderzoeken eind 2022 (video)

2447
30 nov 2022

Jaarlijks wordt er een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd in heel Nederland. Bij problemen met het viswater en de visstand kan een hengelsportvereniging een beroep doen op Sportvisserij Nederland. De komende weken staan er weer diverse wateren op de planning.

Sportvisserij Nederland geeft voorlichting en advies op grond van gegevens die de visstandbeheerder vaak zelf kan verzamelen. Blijken de problemen niet direct te kunnen worden opgelost, dan kan de visstandbeheerder ook voor een onderzoek van de visstand en het viswater terecht bij Sportvisserij Nederland. Afhankelijk van de vraag of het probleem kan Sportvisserij Nederland een kort advies geven. Bijvoorbeeld over de inrichting van het water of het uitzetten van vis. Klik hier voor de aanvraag van een Kort Advies.

Kort Advies zonder visonderzoek

Kort Adviezen zijn gratis voor bij Sportvisserij Nederland aangesloten verenigingen. Het advies wordt verwerkt in een rapport met een uitgebreide documentatie in de vorm van tekeningen en foto’s. Sportvisserij Nederland heeft de afgelopen jaren adviezen uitgebracht op het gebied van: uitbreiding visvijvers, sportvisserijvisies voor diverse wateren, paaigebieden, vismigratie, het verondiepen van diepe viswateren etc.

Kort Advies met visonderzoek

Soms is meer informatie over de visstand nodig. Dan is een visserijkundig onderzoek vaak noodzakelijk. Het visserijkundig onderzoek vindt overwegend plaats in de koudere maanden van het jaar. De vissen zijn dan rustiger en daardoor gemakkelijker te vangen. Doorgaans maakt Sportvisserij Nederland bij het onderzoek gebruik van twee soorten visvangtuigen, namelijk de zegen en het elektrovisapparaat. Sinds 2014 bestaat ook de mogelijkheid om wateren tot een diepte van 10 meter te bemonsteren met een speciale diepe zegen. Op diepe wateren die niet met netten te bevissen zijn wordt de sonar ingezet. Meer over het Kort Advies lees je hier (pdf).Komende visserijkundige onderzoeken

Komende weken wordt aan diverse wateren onderzoek uitgevoerd. Hieronder vind je een overzicht met datum, welke water het onderzoek wordt uitgevoerd en welke hengelsportvereniging hierbij betrokken is.
  • 29 november: Visvijver de Haverkampen, Vlijmen - HSV Heusden
  • 30 november: De Middenvest, Steenbergen - Hengelsportvereniging Het Loze Vissertje
  • 6 december: Spoorsloot in Otterspoor, Maarsenbroek - HSV Maarssen
  • 7 december: Vijver Zebraspoor Zwanenkamp, Maarsenbroek - HSV Maarssen
  • 13 december: Tolbergvijver, Roosendaal - Roosendaalse Hengelsport Agglomeratie
  • 21 december: Visvijver ’t Goordonk, Baarle-Nassau - HSV ’t GoordonkVeel bekijks

Visserijkundige onderzoeken trekken vaak veel bekijks, omdat mensen nieuwsgierig zijn naar wat er in het water zwemt. Sportvissers zijn in het bijzonder benieuwd of bij de vangst ook die ene gigant zit die altijd weet te ontsnappen. Wil je ook langskomen? Wees welkom! Voor publiek is het vaak interessant als er vis aan de kant is, dat is meestal na 10:00 uur.
Gerelateerde berichten
23 mrt 2022 Resultaten visserijkundige onderzoeken Hengelsport Federatie Midden Nederland 2839 De visserijkundige onderzoeken van het begin van dit jaar zijn weer afgerond. Jaarlijks wordt er door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd. Dit keer waren er twee wateren van Hengelsport Federatie Midden Nederland aan de beurt. De visvijver bij sportpark De Winkelsteeg in Nijmegen en de Mies in Groesbeek. 11 mrt 2022 Resultaten visserijkundige onderzoeken LHV de Rietvoorn en HSV Heusden 2628 De visserijkundige onderzoeken van vorig jaar winter en begin dit jaar zijn weer afgerond. Jaarlijks wordt er door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd. Dit keer op het programma stonden wateren de Besselinkschans in Lichtenvoorde van LHV de Rietvoorn en ‘De Drie Meren’ in Vlijmen van HSV Heusden. 27 dec 2021 Resultaten visserijkundig onderzoek Hengelsportfederatie Midden Nederland 3247 De visserijkundige onderzoeken van dit najaar zijn weer van start gegaan. Jaarlijks wordt er door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd. Ditmaal op het programma stonden twee wateren van Hengelsportfederatie Midden Nederland: de VISparel Biesterveld in Vorden en De Mors in Eibergen. 19 dec 2021 Resultaten visserijkundig onderzoek Sportvisserij Belangen Delfland 3142 De visserijkundige onderzoeken van dit najaar zijn weer van start gegaan. Jaarlijks wordt er door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd. Als eerst op het programma stonden twee wateren van Sportvisserij Belangen Delfland (SVDB): de Nieuwe Meer bij Delft en het Oranjepark in Vlaardingen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.