Vrijwilliger van de maand: Chris Groen - zilveren erespeld

1284
22 mei 2023

Toen een wedstrijdleider van Sportvisserij Nederland ooit om tien uur op een vrijdagochtend belde of hij kon bijspringen, stond Chris Groen (74) diezelfde middag om 15.00 uur op het parcours om te helpen. "Door ziekte was iemand last-minute uitgevallen. Dan gooide ik mijn planning om en was ik erbij - waar de wedstrijd ook was." Met dezelfde doortastendheid regelde hij wedstrijdcontroleurs als daar behoefte aan was. Voor zijn niet aflatende en jarenlange inzet als vrijwilliger, in het bijzonder bij de Commissie Organisatie Wedstrijden (COW), kreeg Groen onlangs de zilveren erespeld van Sportvisserij Nederland.

Via HSV Westerwolde (waar hij al veertig jaar in het bestuur zit), district de Grensstreek en Hengelsportfederatie Groningen - de voorloper van Sportvisserij Groningen Drenthe - werd Groen landelijk actief in het wedstrijdcircuit. "In het begin viste ik zelf ook nog wedstrijden, maar daar ben ik al vijftien jaar mee gestopt. Al mijn tijd stak ik in de functie van COW-lid bij Sportvisserij Groningen Drenthe en Sportvisserij Nederland. De credits die je van alle betrokkenen krijgt zijn de mooiste vorm van waardering die je kunt ontvangen." Ook de gezelligheid en saamhorigheid werken motiverend. "Op een internationaal toernooi ben je een hele week druk bezig, maar de sfeer op het WK Kustvissen te Domburg in 2012 was bijvoorbeeld fantastisch."

Persoonlijk contact

Na jarenlang door het hele land actief te zijn geweest als vrijwilliger, heeft hij na vorig jaar te zijn afgezwaaid als COW-lid bij Groningen Drenthe nu ook nationaal een stapje teruggedaan. "Urenlang in de auto zitten doe ik niet graag meer. Maar in de regio blijf ik wel actief," zegt de secretaris van HSV Westerwolde, secretaris van district de Grensstreek en wedstrijdcontroleur van Sportvisserij Groningen Drenthe. Zijn grote netwerk zal hij dan ook blijven aanspreken. "Dat is precies de essentie van hoe je mensen erbij trekt: persoonlijk contact. Een e-mail sturen of een oproep plaatsen is veel minder effectief dan iemand rechtstreeks benaderen. Zo heb ik in 2009 bij het WK Zoetwatervissen in Almere 25 man weten te charteren als wedstrijdcontroleur."

Groot gebaar

De zilveren erespeld is overigens niet de enige onderscheiding die Groen heeft ontvangen voor zijn vrijwilligerswerk. Zo werd hij voor zijn verdiensten voor de hengelsport in 2021 door de burgemeester van Westerwolde benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. "Dat zijn allebei bijzondere momenten en fantastische blijken van waardering. Zeker omdat je niet met dat doel in het achterhoofd actief wordt als vrijwilliger – zie het als een hele mooie bijvangst.” Die categorie komt bij wedstrijden ook regelmatig om de hoek kijken. “Ik kan net zo genieten van de complimenten van sportvissers als de uitslag na afloop snel bekend is gemaakt. Het is een kleine moeite, maar een groot gebaar.”

Gerelateerde berichten
19 apr 2023 Vrijwilliger van de maand: Sieds de Boer 1510 Vanaf zijn jeugd is Sieds de Boer (56) gegrepen door het sportvissen. Het begon met witvisavonturen samen met zijn vader; steevast op zaterdagochtend in de Noord-Hollandse polder. Hij verbreedde zijn blik en ging onder meer roofvissen. Circa vijf jaar geleden kwam de Boer tijdens een familievakantie in Schotland in aanraking met het vliegvissen. “Een local nam me mee, een Loch op. Dat opende mijn ogen en daarna maakte ik me de beginselen van het vliegvissen snel eigen. Toen wist ik één ding zeker: met deze techniek moeten meer sportvissers kennismaken.” 23 feb 2023 Vrijwilliger van de maand: Pim Stobbe 'familietraditie' 1357 Op een zomerse woensdagavond zo’n jaar of vijf geleden rolde Pim Stobbe (32) het vrijwilligerswerk in. “In de zomermaanden organiseert HSV Ons Genoegen uit Wierden een viscursus in combinatie met onderlinge wedstrijdjes voor jeugdige vissertjes. Die zijn gratis en je hoeft ook geen lid te zijn van de vereniging. Daar komt best wat jeugd op af, dus vroegen ze of ik als visfanaat een keer wilde komen helpen om te assisteren. Wat uitleg geven, dobbertjes uitpeilen en dat soort werk. Het is hartstikke mooi om die kids op weg te helpen en ze verantwoord te leren vissen.” 18 jan 2023 Vrijwilliger van de maand: Jan van der Werf 1624 Het begon meer dan tien geleden met een keertje meelopen met een wedstrijdcontroleur. Daarna werd hij zelf controleur bij wedstrijden, nam hij zitting in de jeugdcommissie van Sportvisserij Fryslân, werd hij actief als VISmeester, hielp hij bij de ZomerVISkaravaan, voegde hij zich bij het calamiteitenteam van de federatie, ging hij voor diezelfde organisatie aan de slag als controleur én startte hij als Samen VISsen coach. Dat Jan van der Werf (71) uit Lemmer onlangs de ‘Vrijwilliger van het jaar Bokaal’ kreeg uitgereikt door voorzitter Obe Veldman van Sportvisserij Fryslân, was niet meer dan logisch.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.