Ondanks wespensteken wint Elron van den Broek het Open NK Feedervissen 2023

3038
11 sep 2023

Elron van den Broek heeft afgelopen zaterdag het Open NK Feedervissen gewonnen. “Deze titel betekend veel voor mij, je vist immers om te winnen”. Hij verwees aan het Kanaal door Voorne Jan Nijboer naar een tweede plaats, Erwin Koerts legde beslag op het brons.

Een nuttige graadmeter voor de 98 deelnemers waren de vangsten tijdens zowel het ONK Heren als het ONK Dames een week eerder op dezelfde locatie. “Om een gedegen plan van aanpak op te stellen, heb ik die uitslagen grondig bestudeerd, evenals de verschillende tactieken die werden gebruikt. Bovendien besloot ik om een dag voor de wedstrijd aan te komen en het Kanaal door Voorne te verkennen, lokale sportvissers te raadplegen en de laatste info in te winnen bij de dichtstbijzijnde hengelsportzaak”.

Gericht op bliek

Elron vermoedde dat bliek wel eens de sleutel tot succes kon zijn en had zijn voeraanpak hierop afgestemd. “Bliek reageert goed op een voerwolk, dus bestond mijn voermix uit vijftien tot twintig procent donkere leem (deze was donker vanwege het heldere water). Bovendien heeft leem de eigenschap om de voermix te verzwaren, wat op mijn diepe stekken (tussen 4,5 en 5,3 meter), een extra voordeel bood.”

Om ervoor te zorgen dat de voerwolk pas op de bodem verspreid werd, gebruikte de Noord-Hollander gesloten voerkorfjes met een gewicht tussen de 20 en 30 gram. “Op een kanaal met lichte stroming wil je immers ook voorkomen dat aas en aas en voerdeeltjes halverwege de waterkolom belanden en wegspoelen van de stek.”

Secure aanpak

Een ander cruciaal aspect was dat Elron een secure visserij verwachtte, waarbij het regelmatig schakelen tussen verschillende voerplekjes wel eens het verschil zou kunnen maken. “Ik creëerde voerplekken op afstanden van 12, 24 en 30 meter, de meeste vissen ving ik op 24 meter. Het beste aas waren muggenlarven, die ik presenteerde aan een 12/00 onderlijn met een klein uitvallende maat 16 haak, een formaat dat door de meeste firma’s als een maatje 18 wordt verkocht.”

Wespensteken

Elron zat goed in zijn ritme, maar de overwinning kwam nog even in gevaar door twee wespensteken: één in zijn hand en de andere in zijn arm. “Het waren momenten van onoplettendheid; zoiets is me nog nooit tijdens een wedstrijd overkomen. Het vissen was daarna behoorlijk pijnlijk, vooral de steek in mijn vinger”. Gelukkig kon dit de feeststemming niet bederven, want met 22 vissen – vijf brasems, zestien blieken en één blankvoorn – behaalde de visser uit Den Helder een van zijn mooiste overwinningen in zijn loopbaan.

Uitslag top-5

  1. Elron van den Broek, 10.200 gram;
  2. Jan Nijboer, 8.240 gram;
  3. Erwin Koerts, 6.720 gram;
  4. Geert Jacobs, 3.830 gram;
  5. Jacob Jansen, 3.500 gram.

De 98 deelnemers voor deze Finale Open Nationaal Kampioenschap Feedervissen hadden zich via tijdens federatieve selectiewedstrijden gekwalificeerd. De titelhouder mag, mits hij deelneemt aan een selectiewedstrijd, zijn titel uiteraard verdedigen tijdens deze volgende editie.
 

Volledige uitslag & blijf op de hoogte

Klik hier voor de complete eindranking. Wil je snel op de hoogte zijn van wedstrijdnieuws, houd dan de Facebookpagina WedstrijdvissenNL in de gaten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.