HSV Service

Honderdvijftig nieuwe graskarpers voor Veenendaalse wijk

4876
02 mrt 2016

Bron: Veenendaalsekrant.nl. De Veenendaalse wijk Dragonder-Oost krijgt graskarpers in vier vijvers. De karpers worden vrijdagmiddag 4 maart in het water uitgezet door wethouder Frits Beckerman. Het gaat om in totaal 150 vissen, met een lengte van gemiddeld vijftig centimeter.

Het uitzetten van de graskarpers is een proef om waterplanten anders te beheren. De graskarpers moeten ervoor zorgen dat de vijvers niet volledig dicht groeien, zodat er nog op gevaren of gevist kan worden. Deze vissen eten in grote hoeveelheden waterplanten. Bij temperaturen boven de twintig graden kunnen deze karpers dagelijks hun eigen gewicht in waterplanten eten.

De verwachting is dat door het werk van de graskarpers minder gemaaid hoeft te worden. Dit levert mogelijkerwijs financiële besparingen op en daarnaast is het positief voor de onderwaternatuur, meldt de gemeente Veenendaal in een persbericht.

De Rietvoorn


De proef is een initiatief van Hengelsportvereniging De Rietvoorn uit Veenendaal. Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Veenendaal werken mee aan de proef. Over drie jaar wordt het project geëvalueerd. De komende drie jaar zal daarom regelmatig worden gemeten hoeveel waterplanten er in de vier vijvers groeien en hoe het met de waterkwaliteit is gesteld.

Uitzetten


Wethouder Beckerman zet de vissen vrijdagmiddag om 16.30 uur uit ter hoogte van de fietsbrug Zuiderkruis-Rode Kruispad. Dit duurt ongeveer een half uur. De gemeente nodigt iedereen uit om te komen kijken.


Lees ook:


Gerelateerde berichten
02 mrt 2016 Verantwoord vis uitzetten doe je zo 9710 Een duurzame, gezonde en voor sportvissers aantrekkelijke visstand. Dat is het streven van Sportvisserij Nederland. Dit kan worden bereikt door het verbeteren van de waterkwaliteit en de leefomgeving van vissen. Soms is het echter noodzakelijk om vis uit te zetten. 16 jul 2015 Graskarper: biologische grasmaaier 8735 Waterplanten zijn een essentieel onderdeel van een gezond ecosysteem. Teveel waterplanten zijn echter funest voor het watermilieu en de visstand. De graskarper biedt een biologische en goedkope oplossing. 12 mei 2014 Waterplantenbeheer met graskarpers (video) 11120 In veel wateren zorgt overmatige plantengroei voor problemen en overlast voor sportvissers. Daarom voert Sportvisserij Nederland in samenwerking met een aantal hengelsportverenigingen graskarperproeven uit. Deze hebben als doel om te onderzoeken bij welke graskarperdichtheid waterplanten tot een aanvaardbaar niveau kunnen worden teruggebracht. 03 apr 2014 200 kilo graskarper uitgezet in America 10127 In samenwerking met Sportvisserij Nederland werd op 1 april 200 kilo graskarper uitgezet in de visvijver van HSV De Put, in America (L). Omstreeks 10:00 uur werden de graskarpers geleverd en gingen vrijwilligers aan de slag om de vissen zo efficiënt mogelijk uit te zetten. 25 apr 2013 Graskarper in Weert 13756 Afgelopen woensdag is 650 kilo graskarper uitgezet in de IJzeren Man In Weert. De uitzetting vond plaats in een samenwerking tussen HSV Sint Petrus en Sportvisserij Nederland. 26 feb 2013 Onderzoek bestrijding waterplanten gestart 10656 Hydroventuri methode voor bestrijden waterplanten in Houten. Sportvisserij Nederland is kort geleden gestart met een project Waterplantenbeheer. De laatste jaren wordt een sterke toename van de (onder)waterplanten in een groot aantal wateren in Nederland waargenomen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.