HSV Service

Bouw vismigratierivier in volle gang (video)

1836
19 nov 2022

Er wordt hard gewerkt aan de aanleg van de Vismigratierivier door De Afsluitdijk. Deze bijzondere vispassage maakt het mogelijk dat allerlei soorten trekvissen weer vrij van de Waddenzee naar IJsselmeer én in de omgekeerde richting kunnen zwemmen. Zo kunnen ze weer hun paai- en leefgebieden bereiken – tot in Zwitserland aan toe!

Tweederde van de doorgang door de Afsluitdijk staat nu onder water. Alleen het middelste gedeelte staat nog droog, daar wordt nog verder gebouwd. Als de vier kilometer lange Vismigratierivier – waar Sportvisserij Nederland een van de initiatiefnemers van is – eind 2024 klaar is, kunnen trekvissen weer vrij heen en weer zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Daar profiteert de visstand en andere waternatuur van, wat uiteindelijk ook positief uitpakt voor de sportvisser.


Technisch hoogstandje

 
Technisch gezien is de Vismigratierivier ook een baanbrekend project. Dit is de eerste kunstmatige getijdenrivier ter wereld op de grens van zoet en zout water. Bovendien komt er ondanks de open verbinding geen druppel zout water in het IJsselmeer terecht, zodat dit meer als drinkwaterbron behouden blijft voor Nederland. Kijk voor meer informatie en de laatste stand van zaken over dit bijzondere project op www.vismigratierivier.nl.

Gerelateerde berichten
19 okt 2022 Jaap Quak geridderd 1554 Op vrijdag 14 oktober heeft de burgemeester van Elburg namens de koning aan oud-collega Jaap Quak de versierselen uitgereikt die horen bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De plechtigheid vond plaats tijdens een bijeenkomst met familie en collega’s vanwege Jaap zijn pensionering en afscheid van Sportvisserij Nederland. 15 mrt 2022 Doorbraak bouwkuipen Vismigratierivier (video) 2471 De aanleg van de Vismigratierivier is in volle gang. Het doel is een open verbinding voor trekvissen te realiseren tussen de Waddenzee en het IJsselmeer – stroomgebied van de Rijn. Sportvisserij Nederland is een van de initiatiefnemers voor deze unieke migratiemogelijkheid voor vis. 12 jan 2022 Nieuwe website Vismigratierivier.nl live (video) 2293 Dankzij de komst van de Vismigratierivier – een vier kilometer lange slingerende rivier dwars door de Afsluitdijk – kunnen trekvissen binnenkort weer vrij heen en weer zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Op de nieuwe website Vismigratierivier.nl vind je alle informatie over het project. 16 apr 2021 Aanleg vismigratierivier door Afsluitdijk begonnen (video) 2882 Afgelopen weken is begonnen met de aanleg van de Vismigratierivier door de Afsluitdijk. Het doel is een open verbinding voor trekvissen te realiseren tussen de Waddenzee en het IJsselmeer – stroomgebied van de Rijn. 27 jan 2021 Aanleg Vismigratierivier officieel van start 4105 Op 28 mei 1932 werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. Nu, bijna 90 jaar later, wordt er weer een gat gemaakt. Met de aanleg van een zogeheten coupure door de Afsluitdijk zijn de werkzaamheden voor de aanleg van de Vismigratierivier bij Kornwerderzand officieel van start gegaan. De komende vier jaar wordt dwars door de Afsluitdijk een bijzondere vispassage aangelegd. Hierdoor kunnen vissen straks weer vrij van Waddenzee naar IJsselmeer én vice versa zwemmen. Allerlei vissoorten kunnen dan weer hun paai- en leefgebieden bereiken, tot in Zwitserland aan toe.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.