Vis & water

Duikers halen 2000 kg visnetten uit Noordzee (video)

6375
20 jun 2016

Duikers van Expeditie Zuid 2016 verwijderen bijna 2 ton visnetten en ontdekken een zeer zeldzame diersoort voor Nederland.

(foto's: Joost van Uffelen)

Afgelopen weekend kwamen 25 duikers van Stichting Duik de Noordzee Schoon aan in de haven van Scheveningen. Tijdens Expeditie Zuid 2016 is er gedoken op 15 wrakken op de Bruine Bank en de zuidelijke Noordzee.

Een belangrijke doelstelling van de expeditie is het verwijderen van zoveel mogelijk verloren visnetten, lood en kunstaas op de Noordzeewrakken. De netten en vishaken vormen een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven. Dieren raken erin verstrikt en sterven een langzame dood.De duikers zijn al jaren bezig met dit project. Vandaag hebben zij 2000 kg afval dat tijdens deze expeditie is geborgen aan land gebracht. Ook hebben zij onder- en bovenwater tientallen levende dieren bevrijd die in deze netten vast zijn komen te zitten.

Een tweede doelstelling is het monitoren van de biodiversiteit van scheepswrakken. Op elk wrak zijn door de biologen en andere duikers de verschillende vissen, krabben, anemonen en andere soorten geteld. Ook is DNA verzameld voor een DNA databank.De meest bijzondere waarneming deze expeditie was een sierlijk klein naaktslakje, het ‘goudstipje’ (Cumanotus beaumonti). Het slakje werd aangetroffen op een wrak op 30 km uit de Zeeuwse kust en is slechts twee keer eerder waargenomen in Nederland, bij Texel en in Zeeland.

De expeditie heeft, in overleg met Stichting Still on Patrol, ook een aantal locaties onderzocht in het kader van de zoektocht naar de vermiste Nederlandse onderzeeër, de O13. Deze is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gezonken en is de laatste nog vermiste Nederlandse onderzeeër. Helaas bleek geen van de bezochte onderzeeërs de O13 te zijn.

Al deze activiteiten zijn door fotografen en filmers vastgelegd. Door deze foto’s en filmbeelden wil de stichting betrokkenheid creëren en meer bekendheid geven aan de Noordzee en de noodzaak tot bescherming.

Aan het begin van de expeditie is een duikster overleden. Zij was een ervaren en gepassioneerde duikster. Na overleg met de nabestaanden is besloten de expeditie op dinsdag te hervatten en is op zaterdag parallel aan de uitvaart aan boord van het expeditieschip een herdenkingsceremonie gehouden.

Duik de Noordzee schoon duikers


De leden van dit expeditieteam zijn geselecteerd op kennis en (Noordzee)ervaring. Het is een samengestelde groep bestaande uit supportduikers, biologen, archeologen, fotografen en filmers. Stichting Duik de Noordzee Schoon werkt hierbij samen met onderzoeksbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid.

Expeditie Zuid 2016 komt tot stand met steun van Stichting Adessium, ING en Stichting Zabawas.


Ed Stoop over de rol van de zeesportvisserij
Lees ook:

Gerelateerde berichten
15 sep 2015 Duikers vinden Duitse onderzeeër en nieuwe diersoorten in Noordzee 5633 De 9-daagse duikexpeditie van Stichting Duik de Noordzee schoon heeft spectaculaire resultaten opgeleverd. Het duikteam vond nieuwe en zeldzame soorten op de kunstriffen van de Doggersbank, Klaverbank en Bruine Bank. Net over de grens met Engeland is een Duitse onderzeeër gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Tevens hebben de duikers 2000 kg netten, lood en ander afval geborgen. 11 jun 2015 Duikexpeditie vraagt aandacht voor netwerk beschermde zeegebieden op de Noordzee 5266 Duikers vertrekken woensdag 10 juni voor een 5-daagse duikexpeditie om aandacht te vragen voor betere bescherming van de Noordzee. Expeditie Borkumse Stenen vaart door enkele bijzondere natuurgebieden op zee: de Borkumse Stenen, de Noordzeekustzone en het Friese Front, om onderzoek te doen naar de biodiversiteit. 20 aug 2013 Duikers maken 100 scheepswrakken schoon (video) 11338 Scheveningen - 20 augustus 2013 - Vandaag hebben duikers van Bescherm een wrak het 100ste wrak schoongemaakt in de Nederlandse Noordzee. 04 jul 2013 Duikexpeditie verwijdert 1500 kg visnetten en ontdekt nieuwe soorten op Bruine Bank 8828 Zaterdag a.s. 6 juli keren de 24 vrijwillige Duik de Noordzee schoon duikers terug in de haven van Scheveningen. Tijdens de achtdaagse Expeditie Bruine Bank hebben zij gedoken op 20 wrakken voor '100 wrakken schoon'. Dit is een onderdeel van Bescherm een wrak, waarbij we in drie jaar tijd van honderd wrakken, visnetten, lijnen en vislood verwijderen. Tijdens de eerste dagen van deze expeditie zijn ook bijzondere biologische ontdekkingen gedaan.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.