Duikexpeditie verwijdert 1500 kg visnetten en ontdekt nieuwe soorten op Bruine Bank

8729
04 jul 2013

Zaterdag a.s. 6 juli keren de 24 vrijwillige Duik de Noordzee schoon duikers terug in de haven van Scheveningen. Tijdens de achtdaagse Expeditie Bruine Bank hebben zij gedoken op 20 wrakken voor '100 wrakken schoon'. Dit is een onderdeel van Bescherm een wrak, waarbij we in drie jaar tijd van honderd wrakken, visnetten, lijnen en vislood verwijderen. Tijdens de eerste dagen van deze expeditie zijn ook bijzondere biologische ontdekkingen gedaan.

Nieuwe soorten
De expeditie is extra bijzonder omdat er naast de 'schoonmaakduikers' die netten verwijderen ook biologen, fotografen, filmers en archeologen aan boord zijn. De Bruine Bank is een belangrijk en relatief onbekend gebied in de Noordzee. Voor Bescherm een wrak een uitgelezen kans om de wrakken op die plek te onderzoeken op biologische en archeologische waarde. Dit heeft nu al tot bijzondere resultaten geleid. Op de derde dag van de expeditie zijn er twee kleurrijke soorten gevonden, waarvan het nog niet bekend was dat ze zich in onze wateren gevestigd hadden. De meest spectaculaire van deze twee werd in een dieper gelegen, donkere plek van het wrak 'Anna Graebe' aangetroffen en behoort tot een orde van dieren die nieuw is voor Nederland en nauw verwant blijkt te zijn aan de harde koralen. De biologen hebben goede hoop de komende expeditie dagen nog meer nieuwe soorten aan te treffen.

Visnetten gerecycled
De duikers verwachten van de expeditie terug te keren met 1500 kg geborgen visnetten. Bescherm een wrak werkt met de Expeditie Bruine Bank toe naar een mijlpaal: aan het einde van dit seizoen zullen de duikers het honderdste wrak schoonmaken. Wat overblijft is een grote berg opgedoken visnetten. Bescherm een wrak draagt deze over aan 'Healthy Seas', een initiatief dat visnetten en afval uit zee recyclet en er bijvoorbeeld badmode en sokken van maakt.

Bescherm een wrak is een initiatief van Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee, Duik de Noordzee schoon en Sportvisserij Nederland. Samen met alle gebruikers en liefhebbers van scheepswrakken in de Noordzee proberen wij scheepswrakken te beschermen en duurzaam te gebruiken. Meer informatie: www.beschermeenwrak.nl

Bescherm een wrak komt tot stand met steun van de Nationale Postcodeloterij.

Namens Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee, Sportvisserij Nederland en Duik de Noordzee schoon.

Duiker aan het werk met het lossnijden van netten in de Noordzee
Foto: Cor Kuyvenhoven

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.