Duikers maken 100 scheepswrakken schoon (video)

11241
20 aug 2013

Scheveningen - 20 augustus 2013 - Vandaag hebben duikers van Bescherm een wrak het 100ste wrak schoongemaakt in de Nederlandse Noordzee.

Deze mijlpaal bereikten duikers tijdens Expeditie Noordzeekustzone; de laatste in een reeks van succesvolle duikexpedities. Duikers verwijderen visnetten, lood en kunstaas omdat deze een ernstige bedreiging vormen voor het onderwaterleven. De doelstelling van het deelproject ‘100 wrakken schoon’ voor het initiatief Bescherm een wrak is hiermee gerealiseerd.

Krabben, kreeften en vissen raken in de netten en lijnen verstrikt en sterven een langzame dood. De duikers van Duik de Noordzee schoon zijn al jaren intensief bezig met dit project.

Naast het schoonmaken bevrijden de duikers onder- en bovenwater honderden levende dieren die in deze netten vast zijn komen te zitten. Voor deze operaties hebben de duikteams afgelopen drie jaar gezamenlijk 175 duiken gemaakt. Ruim 10.000 kg netten en lijnen is geborgen. Ook zijn twee ton door sportvissers verloren vislood geborgen. Lood is een giftige stof die schadelijk kan zijn voor het onderwaterleven.

Bescherm een wrak werkt samen met alle gebruikers van scheepswrakken in de Noordzee om deze beter te beschermen en duurzaam te gebruiken. Na drie jaar intensief gesprekken te hebben gevoerd met alle stakeholders, komt er in oktober een adviesrapport uit voor een beter beleid voor de scheepswrakken.

Kraamkamers

Scheepswrakken zijn kunstriffen in de Noordzee en zeer belangrijk voor biodiversiteit en voor visbestanden zoals zeebaars en kabeljauw. Ze vormen voor veel dieren schuilplaatsen en kraamkamers. Daarbij zijn scheepswrakken ook van cultuurhistorisch belang. De scheepswrakken worden bedreigd door wrakslopers die de metalen bergen om te verkopen als oud ijzer en door vissers die hun netten, lijnen en vislood verliezen waardoor telkens opnieuw levende dieren verstrikt raken en een langzame dood sterven.

Bescherm een wrak

De duikexpedities werden georganiseerd in het kader van het project ‘Bescherm een wrak’. Dit is een samenwerkingsproject van Stichting Duik de Noordzee schoon, Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee en Sportvisserij Nederland om scheepswrakken in de Noordzee te beschermen en duurzaam te gebruiken.

    

Bron: Bescherm een wrak

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.